Miscarriage

Hi mommies/to be, ini kandungan pertama saya. bermula dgn spotting coklat, refers klinik, but its normal. Kemudian lendir darah sya ke GH, doc kata kantung saya elok bulat tak ada tanda tanda keguguran. Balik hosp darah masih keluar tapi serpihan darah mcm habis period. Setelah seminggu berlarutan, saya ke hosp swasta. Jawapan masih sama, kantung elok tak ada tanda keguguran. Tapi cuma kantung tak ada jantung lagi. Doc kata 50/50 sbb bleeding time pregnancy its not normal. Selama seminggu, darah semakin banyak dan start keluar ketul ketul. Hari isnin 21/9 pagi saya sakit perut yg teramat. Lebih dari sengugut. Saya terus ke hosp swasta sbb tk nak tunggu lama di emergency GH. Sementara menunggu doc pakar, sya ke toilet dan ye, terjatuh sendiri. Admitted hari ni masuk hari ke3. Process dnc dilakukan semalam. Untuk semua ibu to be, hati hati dengan spotting dan bleeding. Ibu ibu boleh share cara berpantang selepas keguguran? #bantusharing #pregnancy

3 Balas

Sama dengan saya. Mula2 spotting dari pagi. Malam tu perut saya memulas cirit birit dan ada keluar satu ketul kecik je darah. Esoknya ajak husband pegi klinik swasta, bebetul sampai klinik tengah daftar tetiba darah keluar banyak. Bila sampai turn jumpa dr, dr scan mmg tak boleh detect heartbeat. Malam tu baru pegi hospital utk sahkan keguguran. Esoknya keluar semua ketulan. Dr kata baby tak membesar jadi dia tak survive. Berpantang pun jaga makan, tak buat kerja berat sbb suami suruh rehat je. Sekarang dah sebulan lebih dari keguguran. Semoga ada rezeki selepas ni aminnnn

3y ago

take care!

sama kes dengan saya... sy gugur 25 nov yg lepas.. now dh abis process berpantang.. berpantang seperti org bersalin selama 2 minggu.. buatlah berurut bertungku bertangas dan mandi herba.. insya Allah darah abis cepat

3y ago

InsyaAllah. Moga urusan sis dipermudahkan. Thanks sis

skrg sy mengalamai bleeding jugakk. ikut tarikh period 7w, tapi size janin tak mcm 7w. risaunyaa sy

3y ago

tq sis. insyaAllah