Migraine

Hi mommies. Im 8 weeks pregnant. Today after sahur I woke up with a migraine. Should i break my fast or keep going? ? First time pregnant

19 Balas

utk perkongsian ibu2 semua...puasa bole d gnti nyawa baby kita hnya 1 saja...jd renung2kn la...mana lg penting....jgn la berpuasa jika x mampu jgn pksa diri anda ...kesian baby kat dlm perut kita perlukan mkn dri kita semua...sya skg 10week lngsung x puasa sbb sya sygkan baby yg dlm perut sya...puasa bole gnti tpi nyawa ank blm tentu ble ganti...mcm sya ni 7 taun bru ada ank kedua ni...betapa siksanya penantian sya utk mendptkan baby kedua ni dan hmpir give up...lepas dpt tau sya preggy terus sya berfikir utk x berpuasa sbb utk baby sya yg masih memerlukan zat2 dri sya...sya hrp ibu2 semua alert la benda ni...kalau x mampu atau kandungan masih kecil jgn la berpuasa...kesian baby kita...

Early pregnancy better xpayah sis..coz baby baru nak develop..i 26weeks pun risau, baby ok ke x tapi i try jugak puasa, & monitor kicking baby aktif ke x, kalau i rasa xaktif sangat memang i akan buka aje puasa..tapi so far, baby still aktif, lagi2 time berbuka & sahur..Dia tau kot time makan,lapar sangat kot dia..😂..

sya yg dh masuk 20week pon x brani nk teruskan puasa... 1st puasa bertahan smpi 5 petang je... bdn mengigil,beepeluh,baby kurang bergerak... x sanggup nk terus kan trus berbuka... smpi skrg x brani puasa sbb puasa half day pon baby kurg gerak... tpi lps mkn active smcm...

5y ago

baby awak da aktif yer.. saya nak masuk 22 weeks.. tapi baby still kadang2 jer dapat rase.. Setakat ni saya puasa seperti biasa.. Semalam appointment dengan dr dekat kk.. Dr pon cakap kalau rase nak demam, badan menggigil, hypo ker pening kepala.. perut memulas terus je buka puasa.

Selalunya early pregnancy doctor tak galakkan berpuasa terutama sekali kepada ibu2 yg masalah kesihatan. Pls remember puasa insyaallah boleh ganti tapi anak adalah amanah dan anugerah yang harus kita jaga 😉

I'm 8 weeks pregnant too. Tak larat nak puasa sbb muntah2 teruk and pening. Better buka puasa for the sake of yourself and baby. Nnt kita ganti je puasa tu InshaAllah.

First day haritu I pun try tahan untuk puasa.. I'm 8 weeks jugak.. Tp last last muntah muntah pening tak tahan.. Kesimpulannya, I patut tak mudaratkan baby

lebih baik klu xkuat... jgn pksa diri utk puasa... takut bby xkuat.. bru tdi sya terbca atkl ttg ibu hamil 4bln.. keguguran kerna pksakan diri utk puasa...

Saya sendiri baru nak masuk 8week pun xpuasa sebab risaukan kandungan..lagi pun diri sendiri xlalu makan..time bgn sahur je loya lastly xmakan apa2

saya pun dah 8 week..puasa pertama je berjaya puasa penuh..tapi lemah smpai pucat muka..rasa nak pitam..kalau x larat berpuasa baik berbuka..

Baik buka puasa. Takut nanti melarat awk jd pitam pulak. Kesian baby tu. Doc pernah gtau sy. Kalau ibu xselesa.. Ank dlm perut pun xselesa.