Tanya Pendapat

Hi mommies.. Im on my 8 weeks pregancy. Not open buku pink yet and never visit kkia so far for scanning but i did go to klinik kesihatan for confirmation during my 6 wks. I need opinion, where should i get asid folic for my bb? Can i get from pharmacy without consultancy from doctor? Thank u

11 Balas

Hi mumy..slunya klu klinik ksihatan gov ni.. Akan bg vitamin2 yg perlu klu sd buka buku and evrytime dtg utk cek up slunya nurse akan tnya..(klu vitamin dah hbs la atau belum kena bgi vitamin)..klu b4 ni..sy kna bgi folic acid,vitamin b complex, iron tablet..vit c.. Tp if cek up d swsta or mau beli kat luar pun ok ja pun..😊

Saya usia kandungan 11 mgu baru pergi buka buku pink. Dan sementara nk tgu check di KK, saya makan Folid Acid Appetton, beli di watson jek. Lepas dah buka buku, baru Dr. KK bg obimin. So, hari2 skunk sy mkn dua ubat, f. Acid dan obimin.

Semua settle kat Klinik Kesihatan, masuk bahagian Ibu Dan anak Dan cakap je nak buka buku pink. Jangan sebarang beli asid folic atau prenatal vitamins, kena dpt kan pendapat doktor dlu. Ada ubat yang tak sesuai utk badan kita.

I bought my own folic acid - maltofer, which is after consultation with doc. I took maltofer because it has higher iron and would help my low hb issue.

5y ago

Ok noted. Tqvm

Better pergi buka buku pink. Dptkan nasihat dari yg pakar. Btw, congrats mommy ❤️

U can get from pharmacy. 5mg Folic Acid. Appetton also have but a bit pricey.

5y ago

Ok noted. Tqvm

Farmasi ada..tapi kalau nak murah n banyak, i borong kat shoppee je

Boleh beli di farmasi..5mg acid folic

5y ago

Ok noted. Tqvm

Dah bole bukak buku tu. Lambat2 nnt doc bising

5y ago

ok tq... Monday ni baru nak pegi

Make sure amik 5mg. Saranan nurse kk