26 minggu berat 1.23kg

Mommies i nak tny bahaya sgt ke kalau kita baru 26 minggu tapi berat baby dah 1.23kg 😭 someone tolong bagitahu kita pls. Dan macam mana nak control utk kencing kotor. Saya first time mom

7 Balas

Sis saya masa 24 week berat terlebih juga. Saya smggu naik 0.80g. Sptutnya 0.50g je. Lepastu saya diet kurangkan makanan manis and lewat malam. Skrg seminggu saya 0.50g dekat 0.60g. Skrg 28week berat 1.5kg. Sptutnya dalam 1kg je. 28week tp ukuran dah 30week. Dr ckp kalau masa nak dekat due if baby terlebih besar kemungkinan boleh jadi czer atau risau koyak besar. So kalau boleh nak elakkan kejadian gitu. Kalau nti dr check nampak makin besar selalu dia ckp dia akan refer spital untuk boleh lahir normal atau kena czer. Kdg punca baby lebih berat ni sbb gdm. Doa yang baik baik. Awak diet je sikit2 ye. Makan portion sikit tp banyak kali. Malam makan buah kalau lapar lagi.

Untuk kencing kotor ni, selalu lepas buang air kecil atau besar, lap bersih2. Jangan biar basah2. Pergi mana2 sediakan tisu. Saya setakat ni mmg buat mcmtu je. Kebersihan bhgian sulit kena jaga. Untuk berat baby tu, awak control gula dan jangan makan banyak2 dan lewat malam. Makan sikit saje tapi byk kali.

sy 28week, berat baby 1kg. alhamdullilah dr kata normal. berat juga baby awk ya? dr ckp apa tu?

saya 28minggu berat baby 1.29kg,utk kencing kotor sy slalu amalkn minum air kelapa

wah,meriahnya baby berat dah.sy 26 week hr tu bru 837gram.ada gdm tak sis?

hii. maaf tanya, mcmmana awak tahu berat baby ye? checkup swasta ke?

10mo ago

Dekat kk pun bila scan memg ada berat baby

doc ada cakap apa apa ke?