Contraction

Hi mommies , due date saya 27/02/2023 . Sekarang dah 37w3d , nak tanya korang yang due date lebih kurang sama , dah ada contraction ke ? Saya sekarang kalau berdiri mesti rasa nak terkencing , itu normal kan ? Then , kadang rasa mencucuk dekat ari ari tapi dalam beberapa saat je (15-30 saat) .

14 Balas

Hi awak , due kita sama, 27 Feb 2023, sama la we facing the same things. Rasa nak terkencing and mencucuk cucuk sakit dekat ari ari . Sometimes masa baby gerak aktif lagi sakit ari ari tu macam baby seolah olah try untuk tolak. Saya rasa kes kita ni mybe baby dah start cari laluan, cuba nak masuk . Real Contraction so far belum ada just penah rasa braxton hicks jer sebelum ni. Saya doakan urusan momies dimudahkan ya . Moga baby cepat keluar dengan turun tanda . Amin 🥰

Sy date lebih kurang sis. Beza 2 hari je. 25/02..saya pun still relax. Tengok orang lain dah ada contraction. Tapi rasanya saya belum ad rasa sakit teruk, cuma baby dah ada dekat laluan. Itu ap yg scan dan doc bgtau. Tu yg rasa ngilu dekat ari2 sekitar 2-5 minit. Masih menunggu tanda2 nak bersalin, rasa sakit pinggang juga mencucuk kadang2. Dan rasa penat nak bekerja dah sekarang🙈 ulang alik.

Due kita sikit sama saya due 26/2/2023 , saya pun kadang2 ada rasa macam tu sakit bahagian bawa perut dan belakang kdg2 susah nk baring dan perut kadng2 tak selesa mcm kembung dan mengeras tpi tk kerap , lepastu keluar air jernih tapi sikit2 ja tak banyak mana pun bila tnya nurse dia kata normal sebb tu tnda2 nk beranak . Anak first ..

saye due 27/02... last week check ctg dah ade contraction and jalan dah bukak 1cm... Dr suruh pantau kalau ade air ketuban pecah or turun darah kena dtg hospital. Tapi sekarang belum ada tanda2 tu cuma sakit pinggang and bawah perut je on off... Esok check ctg lagi. Sis dah buat ctg belum

1y ago

haah saye check dekat hospital. haritu doc check sbb saye ckap kat doc baby tak gerak aktif mcm selalu. then doc terus suruh buat ctg. ctg nak tengok hearbeat baby okay ke tak and contraction skali.

due date kita sama. masa 37w2d sy turun darah..lendir campur darah. malam tu trus g spital cek ctg dan dah ad bukaan 2cm. sekarang sy monitor lain² tanda dan pergerakan baby kat rumah. setakat ni baby gerak okay.. darah dlm lendir pun on off.. rasa sakit contraction tu blm ada lagi

1y ago

haii sis..sy dh bersalin msa 37w6d 🥰 ahad lps.. sy dlm msa 4hr lps turun drh tu air ketuban pecah..sis get ready ya semua brg2 utk ke spital 💪 semoga dipermudahkan..aamiin

Hii.. Sy due 17/2... Skrg 39w.. 3 hri lp check up, bgtaw doc ada keluar lendir wrna jernih.. Then, doc trus ambik smpel n bgtaw tu keputihan.. N smbil tu doc trus cek jln.. Tp tiada bukaan lg.. Doakan sy ye.. Mga bersalin sblm due date dan normal tnpa koyakan..😁

Saya due 20/2 langsung tiada tanda tanda. Sedih nak kena admit tanggal 13/2 saya takut kena bedah sebab berdasarkan apa doktoe kata saya kena jumpa pakar check pinggul then beranak paksa 😭 doakan sebelum tanggal 13/2 saya dah ada tanda bersalin.

1y ago

Sama. Saya dh 39w 3 hari dh. X de sakit apa pun... Mungkin masul czer

sy due 2/3. 37w2d harini. ahad lepas contraction, kena tahan kt sptal. bukaan 2cm. then discharge sbb takda tanda atau bukaan. hari rabu keluar lendir coklat. khamis kluar lendir putih. masih menunggu jugak ni. nyilu ari ari rasa 🥲

Due saya 25/2.. Tapi skg dah start rasa sakit perut mengeras and rasa sakit mcm sengugut tu… Tapi xde lendir darah or pecah air ketuban.. Risau klau pergi hospital kene halau balik je…