Tips untuk buka jalan bersalin

Hi mommies, boleh tak bg tips untuk bukaan bersalin ? Saya dah cuba mcm2 berjalan, ketuk ketampi, cangkung, kupu2, bersama suami. Tapi bukaan tetap tak ada. #bantusharing #firstmom #firsttimemom #advicemommies

7 Balas

Hi, saya dah selamat bersalin 40w 6d secara normal. Baby mmg ikut mak dia overdue. 40w6d tu pun sebab saya induce, belon+drip. Kalau tak baby tak keluar lagi rasanya. Semua tips saya dah try, mcm saya ckp ketuk ketampi, jalan itik, mencangkung, kupu2 bersama suami, milo+planta, air gas aiskrim soda, berjalan sana sini. Tapi maintain tak ada bukaan sampailah saya masuk belon baru ada 3cm. Tu pun warded 4 hari langsung tak ada contraction apa2 maintain 3cm sampai hari saya masuk lr, doctor leaking kan ketuban, then induce drip. Baru lah ada contraction & bukaan. Taubat nak induce dahhh 🤣

time third trim saya jarang bersama dengan suami, kebetulan contraction mai awal. saya sidai dalam ward 4 hari. dalam 4 hari tu saya ikthiar buat senaman kupu kupu, jalan itik, ketuk ketampi, alhamdulillah setiap kali saya buat sehari 1cm ada bukaan. tapi mungkin itu cuba asbab & rezeki masing masing. rezeki baby saya keluar awal 36w. cuba ikthiar lagi exercise, maybe take time sebab tak sama setiap orang kan. inshaallah sampai timing baby akan keluar jumpa parents dia hihi 😊

Hemm pengalaman sy anak first. Segala tips mudah bukaan sy usaha buat, tiap hari buat exercise yg sis list tu, main gym ball, minum miloplanta, makan durian nenas kurma, tapi tulaaaaa last minit czer sbb pecah ketuban tapi bukaan masih 3 cm 🤭 sis sabar saja yaaa.

sama laa sya sis..bjalan dri pgi smpai ptg pon dh buat..smpaii suami serenderr dh..haha buat senaman pon sma...still xde tnda nk bslin..skrg ni pasrah jrlaa..bhrap dpt bslin sblm tarikh kena serah diri...

Tarik nafas dalam2 thru hidung, hembus ikut mulut macam tiup belon. Pakai teknik ni bila contraction datang. Penat sikit tapi baby cepat turun ke bawah, cepat bukaan inshaAllah

Minum milo dgn mentega

bsama suami lps dlm x?

5mo ago

Lepas dalam. Tapi tetap tak ada apa2 🫠