Tips untuk buka jalan bersalin

Hi mommies, boleh tak bg tips untuk bukaan bersalin ? Saya dah cuba mcm2 berjalan, ketuk ketampi, cangkung, kupu2, bersama suami. Tapi bukaan tetap tak ada. #bantusharing #firstmom #firsttimemom #advicemommies

7 Balas

Hi, saya dah selamat bersalin 40w 6d secara normal. Baby mmg ikut mak dia overdue. 40w6d tu pun sebab saya induce, belon+drip. Kalau tak baby tak keluar lagi rasanya. Semua tips saya dah try, mcm saya ckp ketuk ketampi, jalan itik, mencangkung, kupu2 bersama suami, milo+planta, air gas aiskrim soda, berjalan sana sini. Tapi maintain tak ada bukaan sampailah saya masuk belon baru ada 3cm. Tu pun warded 4 hari langsung tak ada contraction apa2 maintain 3cm sampai hari saya masuk lr, doctor leaking kan ketuban, then induce drip. Baru lah ada contraction & bukaan. Taubat nak induce dahhh 🤣