Susu drop🥹

Hi mommies.. boleh tak bagi tips nk bagi susu meriah balik ? Trgkn scara detail pon okay. Sbb skg tgh bf + fm seblom ni full bf. Jadi mcm sayang sangat nk bgi fm tiba²🤧

2 Balas

boleh tau kenapa tiba2 campur? 1) stop susu fm dan focus utk directfeeding baby awak. 2) jaga konsep asas penyusuan susu ibu iaitu demand (permintaan) dan supply (pengeluaran/penghasilan) susu badan. nak bahasa mudah faham, selagi ada permintaan dr baby awak (directfeeding) selagi tu lah penghasilan/pengeluaran susu badan awak akan ada. 3) tengok balik dlm seharian berapa kerap baby directfeeding, kalau hanya 3x sehari lama2 susu badan awak akan makin berkurangan. kerapkan directfeeding mengikut demand baby awak. contoh ada baby demand dia setiap 1j sekali nk susu. ada baby setiap 2j sekali. so awak mesti tahu demand baby awak setiap berapa jam. 4) mindset awak kena yakin susu yg baby minum tu cukup dan sentiasa ada.

1y ago

one side dpt full botol, byk tu tau😍

nak bagi susu meriah, awak kena jaga demand dan supply. demand tinggi, supply akan tinggi. lagi kerap awak keluarkan susu, lagi banyak badan awak produce susu. kerap keluarkan susu tu awak kena jaga timing la, setiap 2 jam awak pam keluarkan susu. atau awak ikut demand baby, kalau baby nak susu, awak bagi je breast. susu fm tu awak stop sementara