Kaki Bengkak

Hi Mommies. Boleh tahu x punca kaki bengkak? Kadang2 duduk dkat office je,tpi still ada gerak sana sini,tetap bengkak 😣 skrang saya bru 26weeks. Officemate kata kalau kaki bengkak ni tanda nak beranak dah. Betul ke?? 😫😫

2 Balas

takde lah sis. selalunya dia jadi hujung2 pregnancy, tapi bukan tanda nak bersalin pun. sekolahkan ofismate sis tu. kalau sis kerja banyak duduk, cuba pakai compression socks. kena banyakkan berjalan2 supaya otot kaki tolak semula air ke atas. lagi satu, minum air banyak, supaya kita kencing banyak and buang lebihan air dalam badan.

Tak betul. Kaki bengkak atau edema ni disebabkan water retention dalam badan. Bukan tanda bersalin. Saya share link edema in pregnancy for more details. Checkup nanti inform doktor ya. https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/edema.aspx

3mo ago

Sama-sama 😊Feel you tho. Masih ramai lagi yang berpegang pada kata2 orang yang berpengalaman atau kata2 orang tua daripada fakta dalam sains. Tu yang jadi gitu hehe