Bf Lepas Bersalin

hi mommies, boleh share pengalaman first time susukan anak lepas bersalin? ada tak kat sini yg susu kolostrum tak keluar? or bagi je anak hisap breast kita? kalau anak still nangis macamana? boleh share takk 😊

3 Balas

Nak keluarkan susu perlu ransangan daripada baby. Maksudnya awak kena bagi baby hisap untuk keluarkan susu. Pastikan baby latching dengan betul baru susu dapat dikeluarkan. Selain latching daripada baby, buat urutan marmet juga untuk meransang pengeluaran susu. Nasihat saya, lepas bersalin nanti dapatkan bantuan daripada nurse untuk ajar awak menyusu nanti. Kalau awak bersalin di hospital kerajaan lagi mudah sebab hospital kerajaan ialah hospital rakan bayi. Jangan takut, jangan segan, gunakan peluang itu untuk belajar dengan sebaik mungkin. All the best mommy🌹

tak logik tak Keluar. mesti Keluar. mntk nurse bantu. Sy haritu pun mcm tu. picit2 tak Keluar, nurse tolong terus Keluar. baby Sy nangis paling kuat 1 wad dengar hahaha teruskan je bagi susu badan. otak baru nak dapat ransangan utk demand susu. InshaAllah tak lama

Setiap ibu dah ada kolostrum start week16. Lekapan mulut baby kena betul, baru boleh stimulate kolostrum tu keluar. Awak kena banyakkan ilmu menyusu. Cuba follow TT nadmasrom/ nyusoo. Hope helps!