wajib ke minum air gula?

hi mommies betul ke start tahun 2019 2020 sekarang semua yang pregnant wajib minum air gula untuk cek gdm wlaupun xde sejarah keluarga ada kencing manis?

20 Balas

nurse penah cakap bawah 25 tkperlu minum tp sekiranya bmi lebih 27, kena minum. so memandangkan saya bmi lebih 27.7 so terpaksa minum and now sangkut gdm, 2 minggu sekli buat masa ni check bsp. itu nurse tempat saya,if tempat lain im not sure 😊

Tak sure tapi apa yg nurse cerita, ibu mengandung yg berumur lebih drp 25 tahun memang kena minum air gula. Adapun yg umur kurang daripada itu tapi kena minum air gula juga mungkin sebab faktor kenaikkan berat yg mendadak

Bergantung pada situasi dan keadaan diri. Macam saya dah 30 tahun ni, sebab xde history GDM previous pregnant and x pernah minum air gula... Cuma kali ni kena minum tp waktu 6 months la sebab faktor umur je.

skrg semua kena minum. tak kira 25 tahun keatas atau takk. saya umur 22 pon kena minum air gula wlaupun takda sejarah keluarga yg diabetics. kerajaan wajib. swasta not sure.

5y ago

Tgk tpt mgkn sbb ank buah sy 18thn tu pun kna juga minum air gula

tkda juga nurse minta mnum air gula . semuanya depends on bmi . kalau sy bmi sy 21.5 . normal . tkde nurse suruh minum air gula

saya pun umur 19 da kena minum air gula masa tu tak smpai 28w da kena minum 😂tpi da tgok bacaan ok so tkyh minum lagi

Pregnant umur atas 25 mmg wajib utk minum air gula. Tu regulation baru. X kisah la ade sejarah kencing manis or tak sis

Yup. Sbb time dgn before 2 situasi yg berbeza. Mcm sye sblom preggy tkde darah tinggi tp time preggy darah tinggi naik

Saya kena minum air gula dgn check darah tinggi 😭 next week merasa la seumur hidup minum air gula

Setakat ni sy takde kena minum pun. Harap tak minum laa. Kena jaga berat jangan naik mendadak je la.