anak sakit

hi mommies. bby minggu depan dah masuk 6 bulan. skrg bby x sihat. tgh selsema, batuk pun berkahak. sedih la tgk anak sakit. nak tido pun x senang. :( mcmana ya mommies klau anak sakit mcm ne? ada cara x utk cepat baik atau kurangkan batuk??

12 Balas

Dulu sy g klinik wangsa di wangsa maju, doc Nadir khan suruh buat tepuk cupping.. Panaskan air pastu letak sikit vicks.. Halakan muka baby kat wap tu sambil tepuk cupping utk hilangkan selseme. Baby akan meraung sbb wap tu panas kan.. Tp mmg berkesan.. Keluar hingus2 tu..

4y ago

Smoga anak cpt sembuh. Tp mami kene hati kental ye bila anak meraung tu.. Kesannya puas hati.. 👍

sapukan garlic balm kat dada,tapak kaki dgn blkng bdn lps mndy n sblm tido..bila baby ada muntah oke sikit dah mcm baby sy kena sblm ni..muntah keluar lendir2 semua alhamdulillah lps 4 hari batuk kurang selsema pn kurang

4y ago

normal sis sb baby xslesa dia akn muntah mcm baby sy susu + lendir2 lps baby muntah dia akan slesa..lps baby muntah jgn terus bg susu bg dia selesa usap2 blkng dia lps tu bru bg dia susu..baby sy 3 kali muntah lps dr tu alhamdulilah kurang..

Pastikan makan buah-buahan(lenyek) n minum air suam.. Bantu ilang selsema.. baby 2thn ke bawah camtu xlayak mkn ubat.. kalau melarat bawak jumpa dokter.. kahak tu Yang bahaya sbb dy kecik lagi

4y ago

ok mumy. tq yaa info nya. sgt membantu

Kalau batuk buat tepuk percussion untuk longgarkan kahak, buat mandian lemon. Kalau selesma boleh cuba sterimar untuk legakan rongga hidung baby.

4y ago

tq mumy. nnt sya cuba

Saya dapat petua ni dari instagram... Untuk baby yang masih bf, bahan2 ni rebus, mak minum air ni... In shaa Allah, baby akan dapat manfaat nya...

4y ago

tq mumy. nnt sya cuba yaa

Boleh ikhtiar guna mandian dan balm tasneem khas utk batuk kahak selsema dan demam.. https://wa.me/60142659754

Saya sllu buat minyak bawang putih n sapu dgn minyak herba asmak.. alhamdullilah ok

4y ago

tq mumy. baru beli hri tu.

Sis cuba beli yng ni .. sbab ni sngat membantu bagi saya sekeluarga 😊

4y ago

Sama² 😊😊

Try sapu vicks yang pink puan... Sapu kat dada dengan belakang badan...

4y ago

tq mumy for sharing. mmg selalu sapu vicks jugak

Sye dlu ltak garlic balm or vicks. Kurg la sikit. Musim skrg ni

4y ago

tq mumy for sharing