hb low

Hi mommies.. baru lepas checkup.. hb low 9.2 ja.. suspected kehamilan anaemia.. ade advice x pemakanan yg boleh tmbh darah?? Minuman ke?? Kandungan 13week..

16 Balas

Hi. Sy just nk share. Skrg sy dah 32 weeks, last 2 week sy checkup n hb sgt low 10.9.. baru td checkup hb sy normal blk 12.6. Alhamdulillah bersyukur sgt.. setiap hari ubat iron tu sy mkn dgn jus buah fresh buat sndiri, tak kisah buah apa pun. Sy selalu guna buah oren, sy blend dgn air dlm 2 3 biji mcm tu buat stock utk minum 3 4 hari dgn ubat iron yg kk bg. Buat jus tu without sugar ye,betul2 fresh dri buah ..sy amalkan hari2, alhamdulillah tkejut jugk tgk hb normal blk.. nk mkn ubat iron tu tak blh dgn susu nnti tak jd😊. Blh try mna tau hb normal blk insyaAllah

5y ago

Ok tq mommies nnti try 😁

Mamariam terbaik. Hilang semua masalah dan penyakit waktu mengandung. Sambil tu makanan harian sis boleh cuba makan kerang, hati ayam, bayam merah, jambu batu paling bagus. Sy biasa makan sebelum tido. Makan jambu batu potong kecik2. Makan mcm makan snek gitu. Alhamdulillah sepanjang mengandung tak pernah HB low. Paling rendah 13.9

5y ago

In shaa allah amiinnn 😁

Better u amik maltofer..Focus utk hb low..Hb i 10.8..in 2w checkup hb naik 11.9..Ubt complete..Xyah makan ap2 supplement lain da..b4 this hb direct pen merah je smpai kne marah ngan doc sbb dah 25w..nnti effect kat bby n dekat2 nak brsalin..So, u dlam belas2 ni msih bleh try maltofer..

Sokay x teruk sngat.. Makan hati ayam atau kerang kalau buah elok amalkan kurma.. Untuk ubat sy cadangkan maltofer sedap rasa mcm coklat.. Kalau x naik jgk xpa nnty depa akan cucuk ubat.. Insya Allah naik 😘

Minum susu HL dan jambu batu . Lagi best jambu batu xder bijik . Boleh gigit mcm makan epal .. Kalau boleh makan hati lembu , makanla sekali / 2 kali seminggu . 😉

5y ago

Salu amalkan jambu batu skng 😁

Makan tamar hitam tamar ajwa pun bole 3 - 5 bji tiap2 hari..makan buah delima..makanan lain yg bole tambah darah bole google..smoga membantu..

Sy ambk iberet, pati delima gulsan n myk klpa dara sis.. Pastu mkn jambu batu,kerang,ikan.. Alhamdulillah.. Hb dr 9.3 naik 11.6 ☺️

5y ago

Ikan ape ye momss u mkn?? Sbb mmg i tiap hri kat sabah ni mkn ikan 😅

Sy pun sama..hb rendah..9.7.kena admit wad sehari .masuk drip untuk tambah kan zat besi.result tak tau lagi mcm mana.

5y ago

34 minggu dah

Makan bayam , hati ayam , kerang , jambu batu , buah delima , buah kurma , badam , minum horliks .

drah sya 9.4..lepas mkn ubat iberet dgn buah delima dlm 2w trus naik 10.9..