Tambah tinggi baby 3 bulan

Hi mommies, baby saya 3 bulan tinggi nak dekat line kuning dah. Ada tips tak nak tambah tinggi baby? Selain kerap susu, waktu tidur dan waktu berjaga ada kena mengena ke? Saya dab husband takdelah rendah sngt. saya 162cm, husband 170cm

6 Balas

pernah nurse tegur baby sy bantut dan refer Dr masa tu juga. bila Dr check,dia bagitau normal ja tinggi anak sy. 3 bulan masih awal lg utk assume baby bantut. kalau 6 bulan tinggi masih line kuning,barulah harus risau. ya,susu dan masa tidur mainkan peranan penting utk tumbesaran bayi dan kanak-kanak. kebetulan masa umur 2-3 bulan baby sy juga KBB,sy rombak balik jadual penyusuan dan jaga masa tidur,check up 4 bulan berat dan tinggi anak sy normal. Dr cakap sy tak expect baby tinggi,sebab memang sy dan suami pun bukan baka yg tinggi. nanti kalau baby sy besar,akan melebihi sedikit shj dari ketinggian ayahnya. Alhamdulillah

7mo ago

kena tetapkan rutin tidur baby. masa tidur baby berubah-ubah ikut bulan. tp kalau 6 bulan ke bawah masih boleh tidur lama tanpa gangguan. kalau anak 1st lg senang,sebab blm ada kakak@ abang yg buat banyak bunyi time baby tidur

saya pernah kene lahir 48cm sebulan still 48cm dua bulan line kuning tiga bulan pun line kuning. masatu saya bgi susu dugro, sudahnya saya tukar susu dutch baby. alhamdulillah anak saya serasi dan tinggi terus naik cantikk. kalau sis bf, mungkin sis kene jaga pemakanan sis. makan cukup nutrisi dan ikut waktu makan. baby kene cukup tidur. baby 3 bulan mesti kene tidur 13-17jam. saya ada baca waktu 11pm-2am adalah waktu tumbesaran "bekerja", jadi baby perlu rehat(tidur) supaya tumbesaran dapat "bekerja"..

Anak saya ada masalah yg sama. Dr dan misi just cakap susu saya kurang nutrisi. So skrg anak umur 5 bulan dah terpaksa campur susu formula. Anak saya kbbt. Tinggi bantut. Bmi susut. Sedih sangat. Akhir bulan ada appointment dgn pakar. Tapi pengasuh mmg kata anak kurang tido. Susu kerap tapi masih ada masalah ni so mungkin betullah susu saya x cukup khasiat utk tumbesaran anak.

7mo ago

Nurse dgn doktor kata kena makan sihat. Kes saya pulak saya dah x tahu nak sihat mcm mana lagi sbb saya mmg dah lama x makan junk food sejak pregnant dan lepas bersalin 😅 mmg biasa makan real food je mcm nasi protein dan sayur. Awak cubalah sihatkan pemakanan 😊

yep ada kena mengena. waktu mlm badan hasilkan hormon tumbesaran, nk dpt tu kena tidur lena. Waktu berjaga dgn tidur siang tu kalau tak kita tak tlg jaga akan effect tidur malam anak.. tak dapat tidur malam berkualiti jejas la tumbesaran anak

7mo ago

betul sangatt.. dh baring elok ehh blh bangun sambung 'kerja'.. dulu bahagia je 6.30 7.30 dah tidur, sekarang kalau tidurkan masa mcm tu wajib 2jam kemudian bangun sambung main dgn bertenaga, pastu dh bangun pun lambat

Ya, tips naikkan berat badan dan ketinggian baby ialah melalui jadual susu dan sleep routine. Dua2 ni perlu seiring. Susu dan tidur lah faktor yang meyumbang kepada tumbesaran baby.

betul. sbb tu dktr dan misi selalu ingatkan tentang rutin susu dan tidur bby..especially bwh 6 bulan sbb bby hanya bgantung pd penyusuan.