baby makan before 6 bulan

hi mommies. my baby now dah 5bulan 13hari. yes lagi seikit je nak 6 bulan. tp saya tengok baby mcm dah lapar je. baby cuma df. bagi susu fm dia tanak sgt. lgpun berat naik 400g je sebulan. bole x saya nak kasi baby makan sekarang?

6 Balas

masa appointment 5 bulan dgn klinik hari tu takda tanya nurse ke?? baby mmg selalu tunjuk minat nk mkn tu sbb dorang tiru kita, bila kita mkn dpan dorang.tu cara dorang praktis. klau ikut nasihat Perubatan umr 6 bulan usus yg paling okey utk mula terima mkn. klau ikut nasihat Bawang Rangers, umr 3 bulan dh start sumbat mknan.. setiap baby tak sama, maka tanyalah doctor yg merawat ank anda..

3y ago

tepat dan padu. sepatutnya benda camni waktu check up tu tanya habis habis. kalai rasa tak tahu,cuba banyakkan membaca..join group yg bleh tambahkan ilmu. tp tula. kang kata org kecam.

Memg baby 5bulan akan tunjuk minat nak makan, lgpun kebanyakan baby 4bulan ke atas susah sikit nak naik berat sbb tgh lasak. Seeloknya dptkn nasihat doc, kalau doc puan bg lampu hijau utk anak anda mula makan itu lebih baik sbb usus baby ni baru nak bekerja, 6 bulan ke atas sepatutnya. Lgpun baby 6 bulan masih lg bergantung kpd susu, tak semestinya dh mula makan berat akan naik.

tak blh. tunggu genap 6 bulan yer mommy. dlm buku baby pun ada bgth.

bole je bg baby makan umur 5 bulan atas nasihat doktor.

Die macam at ur own risk sis klu bg cepat ke pe..huhu

pada pendapat saya boleh