Worry of speech delay

Hi mommies, my baby now is 1yr 7mth. The problem is he still cant speak any word even mama or papa. Is that normal?

3 Balas

hye sis... bykn bcakap dgn baby n try sebut perkataan2 simple like mama di tapak tangan baby... biar baby rasa gerak bibir kita... bcakap dgn baby seolah die faham apa yg kita bicarakan then bila ank bcakap jgn ajar diorg bcakap pelat sll pbetolkan perkataan pelat diorg.. insyaAllah dpt mbantu.. itu yg sy amalkn dr ank 1st lg.. alhamdulillah ank sy xpelat... sblm 1 thn dah blh sebut ibu, abie.. simple words... alhamdulillah berkat sabar umor 10 bln ank sulung sy dah putus pampers...

samala, ank sy 2y4m skrg.ringkas² boleh la sebut.dah puas ajar dia xnk ikut.skrg jumpa pakar kanak² da, test ent dia normal, saringan autism dia normal cuma pertuturan sja x ok sbb budak sebaya dia biasanya dah lancar bckap.better rujuk pakar awal² inform kat nurse atau doc kat klinik.kdg masalah lidah atau bibir juga salah satu sebab.

maybe u can teach he with song..