5 minggu nak scan 1st

Mommies, anyone 5 minggu scan nampak kantung, if yes boleh share korang scan dekat klinik/hosp mana ya? Saya cari klinik area Selangor/kl. Risau sbb de history ectopic #bantusharing #pleasehelp

19 Balas

Sy check dkt klinik swasta mse 5 weeks sbb ade spotting bterusan... alhamdulillah nmpk dh kntung mse tu...lps 2mnggu, kne repeat blik scan..time tu bru nmpk heartbeat...mcm yg mommy lain share kt sni, bisenye atas 6mnggu kdg bru nmpk kntung...ikut org kot..tp klu dh ade hstory ectopic, sy rse okay je klu sis check awal...mne tau ade rzeki nmpk dh kntung.. lg stu, kne mnum air byk sikit ya smpi rse nk tkncing tu...mse nk scan nnti elok je nmpk clear...nie tips doktor bg la kt sy... smoga dpermudhkn ya

Saya scan 1/7/23 ritu masa 7 weeks, doktor cakap tak nampak apa2 lagi. Kantung pun tak nampak so doktor suruh datang lagi 2 minggu. Kalau sis nak selamat dan jimat duit scan masa weeks ke 8 dan keatas dan cari klinik ibu dan anak. Doktor pesan minum air banyak2 sampai penuh pundi kencing supaya scan nanti nampak kantung lebih jelas. Saya tak sabar nak tunggu weeks ke 9 untuk scan semula 🤩

Hai awak kita sama ada history ectopic. Saya operation di columbia hosp & bila pregnant lagi saya ke situ juga check up dgn pakar o&g yg operate saya. Pakar mmg bgtau kena dtg seawal mungkin bila tahu pregnant tp saya 8w baru dtg sebab time tu puasa nk ke raya. Tak terkata nervous tu tp Alhamdulillah nampak baby dah joget2

Macam saya, mmg nak scan masa week 7/8 sebab takut awal sngt tak nampak. Tapi sebab masa week 6 badan saya dah alahan teruk, rasa lembik. saya terus decide nak scan masa awal, time tu 6weeks2days. Dah nampak jantung bby. Sebaiknya sis tunggu at least 6weeks ya. Supaya lebih jelas. takut 5minggu ni tak nampak sngt.

11mo ago

saya pergi klinik swasta khas ibu & anak

Biasa alat ultrasound yang bagus2 ni kat private hospital atau klinik khas untuk ibu dan anak. Cuba sis google area berdekatan dengan sis. 5w ada yang dah boleh nampak kantung. Kalau boleh penuhkan pundi kencing dulu sebelum buat ultrasound 😉

11mo ago

Terima kasih sudi menjawab

Better awak scan masa 6-7weeks. Baru nampak kantung. 8-9weeks tu ok jugak kalau nak scan dengar heartbeat and nampak janin terus dear. Apa pun, i doakan yang baik2 for your pregnancy. Take care ya dear

Private hospital dgn obgyn. Sy pun ectopic scan tempat lain xnampak, jumpa obgyn dia scan detail even kecik je Dr dapat detect. Skrg pun expecting but too soon, lg 2 weeks plan nak ke obgyn juga 😀

saya dua2 anak scan 7week ke atas sis . bukan apa.. masa pertama kali pregnant terus pergi scan mmg nmpk kantung je.. sudah nya saya d sah kan molar pregnancy.. sejak tu takut nak scan awal2

Usually 5w scan ni tak nmpak sngat. Ade je nmpak ade xnmpak lagi sbab masi awal. Kecuali pakai tvs scan tu yg scan dari bawah mungkin chances nmpak tu tinggi skit berbanding scan dari perut.

sis period regular ke x.. klu jnis regular snang sikit nmpk kntung.. tp ikut org jgak la.. nk slamat scan ble da 8 weeks ke atas.. snang x yah repeat scan da.. da nmpk siap janin &jantung..