Bcg baby bengkak

Hi mommies. Anak sy baru sebulan. Kesan bcg naik bengkak & nak bernanah macam ni. Normal je kan? Selalunya berapa lama baru bengkak surut ye? Thanks. #firstmom #firstbaby

Bcg baby bengkak
33 Balas

Bestnya ada kesan, bcg anak sy terlalu kecik.. Sbb msa kena cucuk tu nampak nurse tu terpesong betul-betul kulit atas then dia buat lagi sekali.. Pun sama, mcm dia terkejut effect yg first.. Rasanya anak sy nie mcm nak kena cucuk lagi kot nanti.. Bby dah 3 bln.. Tapi tulah x nampak Sgt.. Mmg nampak x menjadi bcg dia.. Ermmm,.. Tapi kalau sis risau sbb bengkak Sgt ke apa.. Boleh la bawa bby ke klinik k.. Nanti boleh tahu dok ckp apa...hope itu hanya la kesan normal, cuma jgn sentuh or godek2 dia.. Semoga dipermudahkan

normal. jgn ikut komen2 yg ckp bukan2. jgn tuam jgn usik jgn letak apa2. biarkan shj bengkak nanah tu bergembira. nnti akn bentuk nanah full,pecah dan akn timbul parut.parut tu yg kita nk. kalau parut tak muncul,bcg tak menjadi,kena cucuk lagi skali..

mcm bengkak sgt je sis. nmpk mcm bernanah tu normal. nnti die pecah sendiri. kite jgn pecah kan. sbb sye penah tye dgn nurse, die kate normal. tapi kes awk nii, siap package dgn bengkak. ank sye dulu, walau ade mcm benda putih tu kt dlm, tpi xde bengkak. baik pg hospital. tkut infection.

11mo ago

normal je. anak sy haritu pun bengkak & nanah mcmni. esok tu dah pecah nanah & lap kering2.

Mmg bcg tu akan nanah supaya nt pecah, dia akan ada scarring.. InShaaAllah baik² je..cuma mcm anak sy dia xselesa sbb bcg dia lmbt timbul & pecah.. besaq sgt pun ya jgk. Bcg ni pun depends pd skill org yg cucuk tu.. jgn sapu apa2 ubat/picit kat kawasan tu ya..

jgn sentuh ..tu je .. if risau sgt nmpk lain sangt pda pndangan mommy .tak sedap hati tngok . pergi klinik . bcg normal kalau bengkak dn bernanah kita jgn sentuh dan jgn nk try2 ubatkan . nanti takda bekas .ksian anak kena cucuk lagi balik 😅

jangan sapu minyak atau ubat apa apa, jangan pecahkan sendiri. ia normal , kalau baby saya 2minggu surut, then nanti jadi balik. sampai la dia umur 3bulan. kalau risau sangat nanti checkup baby boleh tanya sekali kat nurse yang jaga awak tu

11mo ago

Baikkkk

Ni normal je. Mmg lps sebulan akan bernanah lps tu dia akan pecah sendiri. Let it heal naturally. Tapi kalau mummy rasa tak yakin, boleh bawak ke klinik. Masa saya duly pun doc ckp ini normal nothing to worry 😉

11mo ago

Terima kasih sis ☺️

Kenapa lah biarkan sampai bernanah, pastu ade masa nak tanya dekat apps ni? Kalau jadi ape ape org2 kat apps ni tak dapat bantu awak, pegilah ke hospital terus buat ape tunggu lagi

11mo ago

Bernanah normal la 😂 nurse pun dh pesan,klau namah biar,jgn cucuk jgn lap, nti baik sndri

cuba tuam2 air suam guna kain kat bengkak tu, buat pelan pelan la yaa, takut pecah, utk kurangkn sakit jak.. selalu nya mmg apa2 injection jadi mcm tu kalau baby sensitif, lg2 bcg, InSha Allah, xde apa2..

11mo ago

segala suntikkan terutamanya suntikan imuniti dan vaksin tak boleh tuam ye. acik yang kat atas ni plis calm yourself. educate orang elok2. biar berilmu tu beradab sekali.

Bernanah dan pecah adalah normal mcm anak sy juga, tp kalau rasa tak normal dan besar dgt boleh rujuk kepada doc, jgn practice solution dr komen disini utk elak kesan negative pada bayi kita