Anak umur 9 bulan enggan minum susu

Hi mommies.. anak sy baru berusia 9 bulan dan mula menolak susu botol.. padahal sebelum ni laju saja dia menyusu.. sy sorg suri rumah yg baru bhenti kerja dan masih breastfeeding anak sekali skala terutama sebelum anak tidur siang. Anak sy menolak botol susu secara tiba². Tiap kali sy tunjukkan botol susu, dia akan menangis dan x mahu menyusu.. Knpa sy x mahu menyusukan anak sy scara direct? Ank sy memiliki tongue tie dan pakar mengesyorkan utk tdk proceed tongue tie release krana mdapati tongue tie anak sy cuma moderate.. pengalaman sy, anak sy tdk melakukan lekapan dgn baik wlaupun sy sudah berulang kali membetulkannya (anak tdk selesa dan lebih prefer hisap d hjung puting saja). Akibatnya air susu bdn sy akan smakin bkurangan. Apa yg buat sy rasa air susu sy bkurangan? Berat anak sy hnya bertambah 100gram utk sbulan dan tingginya hnya btmbah 0.5cm walhal anak sy xda mslh dgn pemakanan dan sntiasa menghabiskan makanannya. Jd apa yg perlu sy buat? Sy jd tertekan stiap kali mlm sbb anak enggan myusu botol. Sy risau dia x ckup susu.. rsau beratnya makin turun. Btw, jenis susu dan botol susu anak sy x pernah bertukar dari sebelum ni.#pleasehelp #ingintahu #seriusnanya #bantusharing #firstbaby

1 Balas

tukar puting. kalau masih guna puting yg sama dari nb, boleh tukar ke 6m above. sbb flow puting memainkan peranan utk anak menyusu. 9m dh boleh mnum medium flow punya puting. mungkin puting sebelum ni jenis slow teat jadi dia perlu hisap kuat utk dptkan flow susu yg laju. thats why lahh dia reject. sbb dia penat menghisap tapi keluar susu nya sikit je.

9mo ago

tp kalau mcm tu xde beza dgn susu bdn sbb susu bdn sy x byk. keluar pun sikit je. anak xnk menyusu botol kalau dgn sy, tp dgn org lain dia nak yg pnting sy x bole ada kat sana. sy fulltime mom