Baby 3 Bulan Development

Hi mommies! Anak saya dah 3 bulan lebih. Tapi masih tak boleh pegang any object. Is it normal? Sebab ada laa suara suara yang cakap eh baby 3 bulan dah boleh pegang barang mainan at least sepatutnya. Adeiii

4 Balas

3 bulan normal je awk. kena selalu2 letak jari kita kat tangan dia bg dia gengam. slalu urut2 jari2 dia. letak2 brg kt tangan dia walaupn dia blom pandai pegang.. bagi dia rasa sensory jari n tangan tu. sbb kdg dorg belum faham dah ada tangan n jari.. xtau utk apa. kita boleh juga bantu² utk naikkan deria tu lebih cpt. kalau dia pegang kejap² pn ok je, nanti akan lebih panjang masa dia pegang brg tu.

kdg2 ade yg cpt ade yg lmbt. atas prkembangan ank tu jgk. cm sy dri 2 bln sy latih dy pegang mainan tp rse sedih jgkla dy cm xbrminat. last2 msuk je 3 bln 6 hari dy dh start blh pegang mainan and sudu yg sy bg kt dia. lpsni sy nk beli bnyk2 mainan bg dia main . sblm ni tkt jgk kalau dy xpandai pegang or xminat mainan dpn mata dia. tp skrg dh oke dh sbb dy dh pndai pegang.

For me normal, still early. Sy kerapkan anak sy pegang pegang toys with diff shape & texture. Now dia 4 bln dah slowly boleh grab, pegang the toys lama sikit.

sebenarnya normal je. ikut perkembangan anak, mmg sampai kesudah akan banding dgn yg lain, so ignore je. janji anak sihat .