Kulit anak berair.

Hi mommies again Im updating the current situation of my son. Tgn cmni pulak kelmarin dh kering today cmni pulak. I pg doctor and I have used the doctor punya ubat je. Smlm i termkn cheese, maybe bcoz of that. Mind all mommies share apa je yg i boleh makan throughout my bf journey an ezcema baby ? ? rasa mcm nk benti bf bg fm pon ada tpi susu apa yang sesuai ? Thanks mommies

Kulit anak berair.
2 Balas

hi my baby pun ada eczema. kalau berair, jgn letak krim pape sbb tade function. berair tu sbb dh infected, ada kuman. so matikan kuman dulu, pergi farmasi, beli sodium chloride 0.9 atau nama lain dia saline water. yg ni utk ekzema selalu guna. basahkan gauze swab, tepek kat situ smpai kering. dh kering, tepik lagi smpai air bisa dia hilang. baru proceed untuk krim. kalau krim sye tak berani recommend. puan kena jumpa doktor pakar kulit. doktor sye sarankn guna protopic 0.03. yg tu contains no steroid. papepun please kalau boleh jgn letak steroid, boleh menipiskan kulit, and mmg cepat pulih, kalau salah penjagaan boleh dtgkn mudarat. and always mosturize your child. pakaikan pelembap selalu. puan cer join group ni MESC kat fb

and lagi satu, teruskn bf. dont give up. sye pun fully bf. ada tanya doktor pkr, ada effect ke apa yg kita makan boleh kena kat baby. doktor kata tak, takde kajian saintifik. sbb tu kita makan, bukan baby. nk buat ujian darah pun tak relevan. maybe sbb habuk, or bulu kucing, or suhu keadaan sekeliling. dlu pun sye pantang mkn itu tak makan ini tak makan. jd source of makanan sye limited. so bila lepas jumpa pakar dia kata gitu, sye try slow2 makan, eh tak naik pulak. tapi kena pantau la jugak. jgn makan processed food and gula putih it is a big no to eczema. teruskn bf kay mummy. susu ibu la pling berkhasiat untk baby.