Jantung terasa berdebar kuat akibatkan tekanan di dada

Hi mommies , ada x mommies pernah alami jantung berdebar @ berdetak kuat drpd biasa ? Sy mengalaminya skrg lg2 pd waktu mlm.. sy ada google mengenai palpitasi jantung tp sy x pasti ini yg sy alami atau bukan.. sy pun x tahu mcmna nak describe apa sy rasa tp dia mcm berdetak kuat yg membuatkan ada rasa tekanan di dada.. n membuatkan dada rasa mcm ketat/sempit.. skrg sy preggy 34 minggu 6 hari..

6 Balas

Saya pun start trimester kedua sampai skrg 34 weeks macamtu. Cakap dgn doktor, doktor kata tu gas, angin. Tapi risau juga kan sebab dia punya memcengkam dada and bole dengar jantung tu berdetak kuat buat overthinking rasa macam nk hilang oksigen. Tapi awak try la cakap dgn doktor. Mana tahu doktor buat further checkup. Tapi saya memang itu jela jawapan doktor. Angin

Saya pernah kena macamni, tapi sekali demam on off and check pulse semua tinggi. Sudahnya pergi hospital positive covid. Semoga awak dijauhkan perkara macam tu yaaa.

5mo ago

InshaAllah takda apa apa tu mommyy, cuba kurangkan stress ya. 🥰

saya pernah juga rasa senak dada jantung berdebar, kalau sis selalu minum caffein teh kopi ke minta elakkan sbb tuh boleh mnyebabkan jantung kita berdebar.

5mo ago

Mungkin juga.. sy kerap minum teh.. kalau coffee jarang2 sgt laa minum.. sy duduk rumah mertua skrg ni sbb nak bersalin sini n berpantang sini (kat bangi). Jenis mertua mmg pagi dia akan buat siap2 teh 1 jug utk suami n anak beranak minum, ptg pun dia akan topup n sediakan utk org dlm rumah minum bila2 masa .. jadi sy minum kalau ada org da siap buatkan. Tp sy x pernah buat utk minum sendiri 😂

Angin mungkin sis? Sbb sy pernah kena dulu asbab gastrik jugak. Jantung degup bunyi bubble letup2

5mo ago

Saya kena angin tu sbb obimin. Sy tak sesuai sbb boleh jadi gastrik. Jadi saya tukar ambik zincofer. First time makan obimin tu terus esok tu badan berangin, angin tu sangkut kat dada smpai sy boleh rasa degupan jantung tu kuat berbubble. Baring pun jadi sesak nafas. Saya tanya doktor takda solution, last2 baik sendiri. Minum la halia ke eno ke utk buang angin. Tak pasti sama ke tak dgn sis. Semoga dipermudahkan urusan sis

awak ada rasa penat ke? hb awak okay?

5mo ago

Ada juga.. cepat mengah.. sy plak mmg ada masalah hb sbb ada beta talasemia.. hb sy 10.7 je.. esok check up harapnya hb okay laa..

Anxiety maybe?

5mo ago

X pasti.. tp anxiety mmg ada kena mengena n salah satu sbb palpitasi jantung juga.. bila jantung berdebar kuat kita akan rasa mcm gelisah..