Covid +ve, 33 weeks pregnant

Hi mommies, ada tak mommies kt sini pernah kena covid masa pregnant? Anything to worry? Perlu ke KK ke utk jumpa dr? 🥺 im 33 weeks and bru check test positive tdi. #bantusharing

24 Balas

sy kene covid wktu 20+ preggy.. mulanya demam shj..tiba2 mlm tu sakit dada..tp x kuat.. sy tak tahu pon positive covid.. tp pg jugak emergency sbb tgh preggy takut apa2 jd.. lpstu kene tahan sebab nafas laju nadi laju.. bila cek covid rupanya.. selang dua hari sy sesak nafas tiba2 saturation oxygen turun masuk icu.. nasihat sy kalau rasa tak sedap hati baik pergi hospital..atleast dorg monitor kita.. bila preggy ni melibatkan 2 nyawa takpa ulang alik hospital pon yang penting baby okay huu

dah vaksin? insyaallah ok jgn risau nti fikir bkn2 jd anxiety jd makin teruk. utk sedapkan hati nanti siang pergi la jumpa doktor buat check up. sil sy prnah +ve masa pregnant 30w+ jg thn lepas masa tu masih wajib pakai mask nk masuk wad kena test covid dulu. alhamdulillah dia ok je, baby ok jgk sy sendiri plk pernah 1family +ve jgk setahun lepas termasuk baby sy masa tu 4m, ok2 jgk pergi klinik utk ubat je 1x, baby takde ubat lain pun pcm je masa demam suhu tinggi

I kena covid masa 37weeks. Tpi mcm i at the same day mmg ke clinic for monthly checkup. Bila check jantung laju je . Dr test positive covid so dr ada bagi ubat. Tapi haritu jugak i cari air kelapa pastu kuatkan badan bagi berpeluh. Alhamdulillah demam x jadi nak panas sangat just on off mana tak risau dah hujung2 mcm tu nak kena covid. Tapi since i kena covid badan white blood cell i tinggi x turun2. Then so far ok je.

Kalau rasa taksedap badan like sesak nafas atau apa better terus pergi emergency. Saya baru je habis kuarntin semalam 33 weeks juga, malam nka tidur saya pedih dada then terus pergi emergency, dr and nurse monitor sepanjang masa cek baby cek jantung kita, dia masukkan ubat tahan sakit and alhamdulillah taksampai 24 jam pun saya boleh keluar, if rasa taksedap badan/sesak ke apa terus pergi pac. Jaga diri jaga kesihatan jaga kandungan ✨

u kalau ada simtom yg teruk..g je.. pantau dulu tgk mcm mna.. kalau ok alhamdulillah..kalau x trus g..sy kne waktu awal2 7weeks.. teruk sngt2 apa lg g hosp la hahaa ..demam tinggi nafas sesak sikit... dr ckp dh baik pon kna follow up sbb virus kan.. kot2 jd apa2.. dy ada ckp kna cucuk sejenis veksin pe tah utk ibu mngandung sy x amek pon.. alhamdulillah semua ok..

as long as u xde difficulty of breathing, should be ok. update mysj, kuarantin 5 days and mkn ubat. if fever mkn panadol 500mg, and if sore throat/flu..can drink hot lemonade with honey. and if ada appt kk, reschedule semula. i just recovered from covid at 30w. just hv slight fever and flu. bby is fine, and mum should recover fast.

sy pernah kena covid mase 28+week gitu.. dmm n sakit kepala.. doc terus warded sbb ny jntung laju n doc risau klw pape jd pada mmy n bby.. so check in laa 2ari..n sambung kuarantin dkat rumah.. doc bekal kn ubat cair drah slme smggu.. sbb doc risau klw2 jd darah beku wktu nk bersalin nanti.. better pi cek laa.. gws mmy

I kena covid masa awal mengandung semasa proses organogenesis,masa organ bayi sedang terbentuk..risau juga..pastu xsempat detail scan..alhamdulillah bayi sihat..biasa kena update dlm mysejahtera dan kena ke klinik jika ada warning sign mcm sesak nafas sakit dada muntahdan cirit yg berterusan sampai xlalu makan etx

Saya kena covid masa nak warded untuk bersalin. Duduk wad covid dekat seminggu. Simptom apa semua takda, cuma batuk jela sebelum tu. Tapi masa dalam ward, batuk semua takda da. Lepas seminggu pindah ward nak bersalin tu, baru baby nak keluar. Warded awal sebab serah diri. Baby overdue

I kena masa awal pregnancy. 4bulan kot tak silap. Just monitor kesihatan u mcm mana. Kalau symptom tak berat sgt should be ok. Inform kk kalau awk ada next check up tapi kena kuarantin. Jaga kesihatan baik2. Jgn stress or risau sgt takut lagi sakit nanti. Stay hydrated. Take care!