Baby tidak berak

Hi mommies. Ada sesape tahu or pernah jadi dkt diri sndiri? baby tak berak dah 11 hari, baby baru 3 bln 2 minggu. Baby full bf. Selalunya paling lama pun 7 hari la tak berak. Risau pula dibuatnya🥺

9 Balas

sepanjang 11 hari tak berak tu baby sis ada meragam tak? mcm kembung perut ke, menangis tak selesa ke. anak saya pun paling lama 7 hari tk berak,sekali berak smpai terkeluar dr pampers. cuba sis sapu dan urut perut dan juga tapak kaki anak dgn minyak telon atau mnyak baby. mungkin lepas ni dia akn berak. kalau tk berhasil,sis kena tnya pendapat dr doctor

full bf tu normal nurse ckp, sampai 14 hari.. asalkan kentut.. anak sy awal2 dulu mix bf dgn fm.. sbb kuning.. hari2 berak.. skrg dah fully bf, dah 4 bulan lebih umur dia.. berak mmg jrg2.. tp sekali berak, dia akan berak lagi esok ngn lusa nye.. tp champion lah bab kentut.. nurse kata kalau kentut tu ok lah tu..

sama mcm bby sy dlu. start 3 bulan jarang2 berak. tpi normal je selagi x meragam, selalu kentut and perut pun lembut. sy buat urutan i love u dgn kayuh basikal. xlama lepas tu cnfirm bby akn berak. mula2 tu cuak jgk rasa nk nangis sbb xde pengalaman. 😅

Lepas mandi boleh buat exercise dkat baby yg mcm kayuh basikal & urutan i love u tu. Baby kerap kentut tak? Kalau baby kentut pun takda memg kne refer doc dh. Tp ada je bf sampai 14 hari tak membuang dikira normal 😅

Klu full bf xpe lambat berak..klu susu formula tu mungkin kena risau sbb mungkin x sesuai ngn susu tu..

mommy boleh cuba trub boleh pm sy www.wasap.my/60129876070/trub

air kosong bagi kat bayi jgn lebih one spon sahaja..

kadang² pemakanan ibu tu buat baby xberak jugaa...

xpe ..asalkn dia kentut