Menu sahur untuk elak GERD

Hi mommies.. Ada idea tak untuk menu sahur bagi mommy yg ada gerd? So far, apa2 produk tenusu especially susu lembu, makanan bergoreng, spicy food, makanan yg bergluten (roti2, biskut, barli, oat) tak boleh makan sbb akan trigger lagi teruk. Menu apa je yg boleh buat tahan lapar masa puasa ye? Minta pendapat semua. Thank you..

1 Balas

Saya ada gerd… Dah lama… Every year bila Ramadan time sahur saya minum cuka epal, makan nasi sikit ja dengan lauk ayam bakar, sayur, kimchi… alhamdulillah membantu… sebelum tidur malam saya minum juga cuka epal… masa sahur lebihkan daging dan sayur… kadang saya tak ambik nasi just wrap daging dengan salad… Time berbuka jangan makan nasi banyak, better lebihkan daging sayur n buah… jangan makan sampai perut kenyang… nanti boleh buat perut angin…