ingin bertanya

hi mommie2 ..apa petua utk mengandung ? ..sbb nye belum ada rezeki lagi...teringin ada anak..

31 Balas

Sy share my experience n apa yg sy dan suami sllu buat 1. Kami selalu sedekah makanan dekat kucing2 jalanan. Sambil bg makan tu, usap kepala kucing n sembang2 la panggil kucing tu doakan utk kita utk dpt zuriat. Dalam kereta sy n suami mmg ada stok makanan kucing 2. Sy guna opk. Sebab sy xtau bila hari sy period walaupun period sy tiap2 bln dtg.. bila guna opk, sy konfiden leh tau bila hari subur. Sy dapat guide sepenuhnya dr akak yg jual opk tu. 3. Setiap kali lepas period sy akan pergi mgurut dekat bidan kampung. Alhamdulillah sy repeat 3x utk 3bln.. rezeki lekat.. dalam masa yg sama sy panggil husband p mengurut jg dari tukang urut lelaki . Urutan batin utk betulkan urat2 dan salur darah. 4. Petua dari bidan jg..dia pggil sy consume jamu utk dalaman kita. Bidan pggil try beli JAMU MAK DARA GOLD sebab ramai org lekat.. mgkin rezeki sy. X sampai 2 botol.. sy lekat 5. Consume asid folik setiap hari. Tu penting jgn tinggalkan. Sy ada beli pregnacare.. awak leh google..sbb dia complete dgn mcm2 vitamin..tu produk dr uk. 6. Doa dan doa.. sakit sebenarnya bila selalu org tanya dah ada ke blm.. xpa take it positif.. once ada org tanya.. awak ckp kt org tu.. tolong doakan utk sy. Mana tau doa awak diangkat oleh allah 7. Panggil mak n mil utk doa kt kita.. doa mak kan mustajab 8. Selalu sedekah. Even rm1 awak masuk tabung . Infaq la. Ckp semoga ada rezeki aku untuk mgandung satu hari nanti. Amin Tu saja kot based on my experienced..sy doakan semoga awak dimurahkan rezeki n cpt hamil..jgn stress. Positif..kdg2 allah bagi masa utk awak bdua dlu.. sampai masa..dia akan hadirkan zuriat utk awak.. aminn.

kalau baru kawen sis chill jer dulu.. manja² dgn husband dulu. bg kasih syg kat husband dulu.. sbb nanti dah pregnant nak jaga kandungan je lebih, kalau alahan teruk lg lah kesian kat husband.. rezeki Allah akan bg bila sampai masa yg sesuai. yg penting 1. Jgn stress 2. Consume asid folic setiap hari. 3. Tahu pengiraan waktu subur. (Guna opk pun boleh, guna apps pun boleh) 4. Banyakkan Sedekah & Doa. 5. Jaga pemakanan suami isteri, kurangkan soda n fast food. 6. Kalau rasa peranakan problem boleh g berurut dgn bidan kampung. (Cthnya pernah buat kerja berat, takut rahim rendah/ jatuh.) Slalunya kalau kerap sakit pinggang tu ada kaitan dgn rahim. kalau belum cukup setahun dah pregnant, tu tandanya takde masalah kesuburan. kalau dah 2 tahun kawen still xde rezeki anak, barulah g minta nasihat doctor.

Firstly awak kene tahu dulu keadaan kesuburan awak dan suami, kalau perempuan kene tahu rahim dia kuat @ tak, ade ape2 penyakit lain x yg menganggu, hanya doktor shj boleh sah kan, kalau semua normal, awak boleh try berurut dgn bidan utk check peranakan ,mungkin tinggi or bawah sangat depa boleh urut kasi elok, pastu consume folic acid, amek jugak opk test supaya senang nak detect waktu subur, and boleh jugak try supp or jamu utk kesihatan dalaman, cth jrm, vsireh, dll

Cari waktu subur..Boleh test pakai opk..Lepas period byk makan kekacang..Elakkan minuman tea, kopi...Lepas period bersama selang 2 hari..Dpt waktu subur boleh kerap bersama..Jangan lupa berdoa..Kalau nak mengandung bulan 9 sebut bulan 9..Klau xbrjaya dlm 6bln boleh jumpa doc utk check kalu2 ada masalah..Sy ttc 4thn lepas gugur kli prtama..Check doc mmg ad masalah tp Allah hadirkan juga si kecil dlam rahim sy..

Buat outdoor activity sekurang-kurangnya seminggu sekali..kalau dapat 2-3 minggu sekali lagi bagus. Sy hujung minggu je boleh sbb hari² lain kerja seharian.. Lagi 1, buat ujian kesuburan utk tau suami/isteri ada masalah atau tak..kalau tau masalahnya apa, boleh teruskan dengan rawatan.. Apa pun usaha kita, jangan lupa semua rezeki dari Allah. Jadi teruskan berdoa 😊

Mcm sy mmg berhenti mnum air gas..fast food klau boleh stop..klau nk mkn sgt amik air milo...bykkn mkn ubi n coklat..pas bersama jgn bgun..baring lurus..bontot letak bantal..jgn golek2 dah nty air mani terkrluar..pastu soh laki usap rahim doa agar benih dia tu menjdi...amalkan selalu....insyallah..

Sy 4 thn kawin baru dpt baby, tp dah 2x gugur la sebelum tu, masa nak dpt baby sy pg berurut dgn org yg betul, lepastu track waktu subur pakai apps, bila smpai waktu dia sy guna OPK utk check betul ke subur time tu, bila naik double line terus ajak suami bersama, alhamdulilah melekat..

Bela kucing betul juga.Sllu bg makn kucing. Kat rumah sy ni,kucing bunting.Sy pon pregnant.Hihi.. kelakar pula rasa. Pastu, sebelum sy mengandung no 4 ni. Saya selalu berangan mengandung.Lama2 jd betul. Baca al quran pon iye jugak. Sllu solat bangun tgh malam,mntak pd allah

Saya kalau ttc saya elakkan makanan berkaffein,air bikarbonat dan benda makan yg tajam mcm nenas,air tebu dan lain2..ambil acid folic jika ttc,check time waktu subur untuk bersama suami(pakai apps atau opk),then tggu jika ada rezeki...in shaa Allah

Based on my experience, 1. Turun kan berat badan, exercise regularly, keep your body active 2. Start consuming folic acid and multivitamins 3. Jangan stress Tapi kalau ada masalah gynae, Sila dapatkan rawatan dengan doctor.