Ingin Tahu

Hello momies..ada yg pernah sembelit teruk ke time preg?and supplement yg boleh di ambil tak utk kurangkan or elak sembelit..#ingintahu #pleasehelp #firstbaby #jangandibully #seriusnanya #26week

3 Balas

Hi sis , ya saya sembelit teruk and sembelit ni jangan buat main dia boleh effect rahim terbuka kalau teran kuat sangat saya dah mengalami dah alhamdulillah doctor selamat buat cervical cerclage at 23 weeks .. then selepas tu dia bagi saya ubat nama ubat tu HOVID LIQUID PARAFFIN ubat ni jenis liquid bagusnya dia tak manis .. sesuai untuk orang GDM and ubat ni pakar saya cakap dia tak meresap dalam badan that is the best thing la .. ubat jenis lactul tu manis and meresap dalam badan .. boleh cuba :) saya amalkan makan ubat ni selalu la sebab saya cervical cerclage memang tak boleh teran takut terbukak benang jahitan rahim tu

first time preg sembelit teruk. yg ke 2 ni saya amalkan minyak kelapa Dara Alhamdulillah BAB oke je. walaupun 3/4hari baru membuang. saya ambik yg cair minum 1 sudu bubuh air perasan orange 🍊 sikit baru boleh telan mmng elok utk sembelit.. kalau nak yg gel pun ada . klau xleh telan yg cair

Pegi farmasi mtk ubat sis...hri Tu pun sy sembelit teruk smpai berdarh teran...last2 mtk ubat kt farmasi lps minum ubat tu Alhamdulilah dh ok nk membuang pun senang....lps dr Tu bykkn mkn buah oren dn minum air kosong😊

3y ago

Lactul syrup xsilap...kalau nk beli pegi je kt farmasi bg tau sy nk beli ubat sembelit untuk preggy mom Nty dia bg ubat tu sis 😊