Tendangan baby

Hi momies saya nak tanya. Saya da 28w and nurse dah suruh tick tendangan baby. Soalan saya, normal ke 10 tendangan saya habis pukul 7 - 8 malam? Sbb tengok yg lain last tendang pukul 3-4 ptg. Risau pulak saya 😅#seriusnanya #firstbaby

11 Balas

Kalau time kita kerja mesti kurang pergerakan baby, tapi wajib pantau juga.. ada kes di tempat saya, ibu bekerja, kurang alert pergerakan baby, rupa-rupa baby dah terlilit tali pusat.. baby kurang gerak, risau kes mcm tu laa, bila terlalu aktif, baby dlm keadaan stress,, kalau jadi dua condition tu, tak payah pikir banyak, pergi je terus hospital terdekat.. takpelah kalau baby prank mummy dia, baby ok je tapi kita lega bila dah cek.. tak nak menyesal di kemudian hari nurse tempat saya cakap normal 10 tendangan akan habis dlm jam 3-5ptg. tapi ibu2 kena alert sendiri carta anak mcm mana,, lama2 kita akan tahu trend pergerakan baby kita,, tapi mmg mostly kita newmom awal2 ni xberapa pandai kira,, saya pun mula2 habis kira 7-8mlm bru setel,, nurse terus remind carta tu tak ok dan patutnya kena terus ke hospital utk cek..risau takut mcm2 perasaan ada masa tu,, lps tu mmg pantau betul2, busy mcm mana pun kena alert,, baby tak berapa aktif kita try mkn atau minum manis, kalau xjln jgk, still slow,, cpt2 kita p hospital utk cek.. mmg kalau lewat 7-10pm baru setel better kita rujuk doktor terus.. setiap 15 min gap dah boleh kira 1 tendangan kalau baby kick, mengeliat, berpusing dgn kuat

9mo ago

betul. sy setuju dgn pendapat puan ni. ini yg nurse dn doctor pesan dkt sy

ada hari baby malas tendang, ada hari baby kerap tendang. yang penting awak kena pantau masa dia tendang. kalau jauh sangat, kacau baby suruh dia bergerak. kadang dia yidooooo je. tapi! kalau rasa lain mcm, sila ke hosp segera bahagian emergency. sekian inpo. habis awal is normal. nak dekat pukul 8/9 tu, lil bit sheram

nurse sy ajar . gap kan 15 min . 9.15 kick , 1 tendangan , 9.30 kalau dia kick . 2 tendangan . sy berkeja jd bby agknyaa tidur je . sllu habis lmbt jgk . 7 8mlm bru sttle . kalau cuti . sy rilek2 kol 5 6ptg . sttle dah .

awak kira mcm mana tu? cuba share? gap setiap tendangan baby adalah 20-30minit utk satu kiraan pergerakan. pilih pergerakan yg paling awak rasa kuat. contoh start 9am sampai 9.20am ada pergerakan kuat. itu dikira 1

9mo ago

walaupon halus2 manja dlm masa 1jm tetap dikira gerakan baby. kiraan lebih dr 10x tu dikira xpe je. mean baby awak aktif😊

Anak sy Pon sm lebih kurg tu jugak. bukan sbb Anak xaktif tapi sbb sy bnyk tido siang. so xperasan lah dia gerak tuuu.. tapi kalau sy xtido siang mmg siap kira tu awl.

Kalau saya la , saya akan kira setiap jam amik 1 tendangan yg paling kuat tu kira as 1 tendangan. So setiap jam 1 tendangan. Kalau 9am start biasa 7-8pm baru siap.

9mo ago

Sama saya la. 7pm baru siap tapi ade kenalan saya kate 7 tu da lambat. Kita dahla first mom. Mengrisaukan je 😅

kalau ikut kan dulu nurse pesan masa utk check tendangan dari 9pg-9malam utk kiraan 10kick. tapi kalau sis rasa lain, boleh pegi check ke doct.

9mo ago

Aah ye 9pg - 9mlm. I thought normal sampai pukul 7mlm habis tendangan baby Tpi kenalan saya kata tu waktu dah lambat normal 3-4ptg 😅

Okay je sis, sy pun dlm lingkungan 6pm-8pm. Consistent. Sng tahu baby kurang gerak or not.

ok lah tu sis.. Yang Penting ckup 10 tendangan.. At least dia tak limpas jam jer..🥰

gap kan pergerakan baby..mcm start pukul 9 smpai 915,kalau ade gerakan kira 1