1st preggy

Mom2 saya nk tnya, normal ke saya dh lma tk period dh masuk 3 bln , sya cek dpt 2line tp bila sya prg klinik dktr scan tk nmpk apa2 lg jadi dia kata saya berpitensi n mungkin kandungan saya bru 4week , so saya tggu sampai 9w sya prg klinik dktr scan and dia kata kandungan saya bru 5w, padahal masa tu dh nk masuk 10w dri yg prtama kali dktr ckp yg prtama, adakah ini normal n ada ke mom yg pernah alami?🥺

8 Balas

Tak pelik pon sis, saya pon mcm sis. Jangan ambil runsing kalau pertumbuhan bby membesar ikut minggu dari setiap kali check up even lari dri tarikh lmp. Saya tak period sebulan tapi check upt satu line. Dh scan apa semua tk nmpk. Lmp 25/12 saya check 5/2 tkde kantong tkde yolk ke apa and rahim menebal . Dr dh declare saya saya tak ngandung siap bgi ubat turun darah tpi saya tk ambik and consistent buat opk. Kebetulan 6/2 dpt naik terang . Check lgi dpo 7 alhamdulillah double line tpi seminggu lepas tu gi scan dr masih lgi ckp tkde kantong (mmg tk pikir apa pon just pikir baru lgi n) tpi dr klinik baru ni suruh buat ujian darah beta hcg (ujian darah hormon ngandung) so keluar result mmg ngandong tpi baru je 2-3w. Kalau ikut lmp dh 8w. Jdi dr suruh dtg lgi 2w tpi saya ganjakkan je genap bb dh 7w. Alhamdulillah dh nampk kantong, baby and heartbeat. So kes aku maybe mcm kita. Hormon tk betul or ovulation date kita tak tentu . So awak jgn stress ya . Doa baik baik , tengok nnti minggu akan dtg , pertumbuhan bb ikut meningkat tk, kalau meningkat betul la tu ociesss . Jgn lupa ambik acid folic tau 🩷🩷🩷

3mo ago

Dulu period pernah tk normal tpi lepas 2020 period normal je smpai la lepas kahwin bulan 11 tahun lepas , hulan 12 uzur tpi bulan 1 tk uzur , dia dh start tk normal tpi check upt negstif sepanjang bulan . Masuk bulan 2 waktu uzur check alhamdulillah positif

sama dgn sy,last period awal bln 12 thn lalu,blm period lg smpi skrg,2.3.24 sy ada buat upt dpt double line,sblm ni ada buat upt jg dr bln 1 bln 2 tp upt negatif. 8,3,24 sy prgi scan tp x nmpk apa2 lg,repeat upt dkt klinik pn still double line terang wlupn dh tengahari,lps 2 minggu 22.3.24 sy ada prgi scan lg nmpk kantung je,doc ckp size kantung 4w6d, jd kena repeat scan 2 minggu lg,harap sangat next scan dah nampak baby

3mo ago

semoga segala urusan dpermudahkn❤

Awak jenis yang berovulasi lewat. Macam saya. Kalau ikut tarikh period dah 12w.. Tapi bila scan jd 8-9 week. . Anak sulung saya pun jd benda yg sama. Dr cakap mungkin sy jenis waktu subur lambat. Nak dekat period baru subur, ha gittew.. Jadi jangan risau, lg 2minggu scan pula, yg penting bila dah nampak heartbeat tu Alhamdulillah, maknanya ada la tu..

3mo ago

Lega sikit baca komen ni sbb kndungan scan kra ekt scan sbb sy ggr 1/2-13/2..ekt kira tu sya almost 9w,tp nsb baik sy ada buat opk n peak cd25…kalau ekt opk sy 5w plus…awak yg yg mana satu lagi tepat?

situasi kite same sis...Klau ikut kan dah 9week tapi scan tak nampak ape2 lagi...rase sedih

3mo ago

doc suruh repeat 2.5 ni..

try ke klinik lain pulak untuk scan. period awak irregular ke?

awak last period bile..period awk jenis teratur tak

Nk jawapan lbh tepat buat ujian darah repeat 2x..

sy pun sama tak nmpk apa2 pun lagi