SRS NAK TAHU

mom, upt boleh detect hormon nak period kee? kenapa ramai cakap kalau upt +ve tapi belum delay period katanya hormon period?

4 Balas

awk kena faham kat sini. hormon period is similar to pregnancy. jadi andaikata awk bersama dgn pasangan pada waktu subur, ia ambil masa lebih kurang 14hari utk persenyawaan complete...meaning that klu kiraan dari pertama last period is 28 hari. sbb tu org tak galakkan check upt sebelum delay period. walaupun u ada simptom. mindset kita boleh adakan simptom pregnant klu kita terlalu berharap.

7mo ago

Ni jauh dari fakta ni sis, hormon period x sama dgn hormon pregnancy🤦🏻‍♀️kena betulkan fakta sis, x pasti jangan share.. tuk sesetengah kes, upt positive tapi samar(test sblum period delay) ada dua, hormon hcg masi terlalu rendah n mmg berkemungkinan pregnant, tp klu check samar lepas tu few days lepas tu period datang, ni yg d sebut chemical pregnancy maybe due tu kandungan x ckup kuat tuk bertahan end up jatuh as haid.. thats why d saran kan bila da check, upt samar, kena check bebrapa hari kemudian tuk memstikan hormon HCG meningkat(which is membuktikan pregnancy)

UPT akan detect pregnancy dear. Kalau +ve before period means you are 100% pregnant. Lain la kalau case UPT +ve tapi scan takde apa2 dalam rahim. Yang tu something wrong dah.

7mo ago

kan? sebab saya test sebelum period. Pakai upt biasa, pakai clear blue, amik beta hcg lagi, memang positif. Boleh jadi sebab hormon period jugak ke? hahahaha peliknya, untill now saya punya due period still belum sampai

eh ye ke mcm tu? klu upt +ve tp blum delay period kre preggy la tu.. upt detect hcg.. depend on level hcg la.. klu tggi, cpt la upt dpt detect..

upt detect kewujudan hormon hCG je.. kalau takde line;tak detect hcg, kalau samar;detect sikit hcg, kalau pekat; detect ada banyak hcg