Bintik2 bdn baby 5bln

Hi mom pls bantu minggu lps balik taska terus jd mcm ni. Dah amik antibiotik n ubat sapu tp xda beza n dia mcm naik tempat lain plk. Sama ada kena sama? Nak buat mcm mana ya sian bby 😭

Bintik2 bdn baby 5bln
2 Balas

Hai mommy. Tanda merah tu mcm mana ye? Takut fungal. Sbb baby saya pun 5bulan24hari. Hari tu perasan ada mcm bintik merah jgakk kat area perut (kat bahagian depan yg kita tapekan pampers, kat bahagian lain takde). Mula tu naik 2 bintik merah je. Ingatkan akan hilang sendiri tapi merebak dalam 5 6 bintik mcm tu. Saya syak mcm fungal, bila pergi jumpa dr rupanya mmg betul. Dr bagi ubat sapu. Skrg Alhamdulillah dah tak merah, ambik masa utk hilang jgakk. Saya sapu 3 kali sehari (selepas mandi pagi, petang & sebelum tidur malam). Cuba mommy check kot-2 baby ada alahan apa-2 ke? Kadang environment kat taska pun boleh buatkan baby terkena jangkitan.

Hi, mummy ada tanya cikgu kat taska tak kalau anak ade kena apa2 ke? Mcm serangga ke? Atau ade alergik dgn habuk ke? Mungkin kulit anak sensitif