Bila umur bby start merangkak

Hi mom nk tnya selalunya bby start merangkak umur brpa ya..mmg sesetengah bby lmbt ke merangkak .dan apa tummytime yg sesuai kita ajar kepada bby. Supaya cpt bljr merangkak

1 Balas

bby sy 8 bulan baru merangkak laju. before that cuma meniarap pusing2 sahaja. tummy time diajar utk kuatkan postur bayi, kurangkan kembung perut, aktifkan sensory. nanti bby akn auto belajar pusing bdn sndri, tegak kepala. it takes time utk smpai ke tahap merangkak.

9mo ago

start tumbuh gigi 10m. start walking 1year.