contraction sebenar?

hi mom, mcm mna rasa contraction sebenar, due sya hari ni 31/10,..pada 30/10 jam 1pagi sya pi hspital bukaan bru 2cm jadi sya blik rumah. then jam 12mlm perut sya sakit sngt, bahagian bawah smpai pingang belakang ni. 1mlm sya Xaman tidur gerak sikit sakit pusing sikit sakit.. smpai pagi sya Xtahan air mata ja mampu mnjadi saksi sakitnya tu.. hsband sarankan pergi hospital tapi sya Xnak sebab takut nnti doktor ckp bukaan blum cukup.. sya buntu berjalan pun Xlarat klau sakit tu dtg.. siapa ada pengalaman kongsi² dulu😔.. #bantusharing #firstbaby

18 Balas

pengalaman anak pertama saya mcm tu jgak start sakit kul 6pagi mcm tu .. sakit makin kerap dlm pkul 10 smpai baring pusing kiri kanan ttap sakit . saya tahan je sb xtau tu contraction ingt tu smbelit . kul 1tngok ada darah coklat trun skit . dlm kul 3ptang saya pergi hospital . smpai hospital bukaan dah 7cm . i think bukaan awak dah besar pergilahh hospital

4y ago

dah mlm ni dah brsalin ke sis ?

Cuba sis tgk kekerapan sakit tu. Klu dlm 10 min, brp kerap sakit tu dtg. Klu 3x cpt2 pegi hospital. Sy xde pngalaman jgk lg tp sy ada baca2 pngalaman org jela. Jgn tahan lama2 sis nt terberanak kt rumah plak susah nk buat surat lahir anak nt.

4y ago

dah doktor kata resiko sya nda sempatke hspital memang ada, tpi dorg trpksa sruh balik sebab sya Xblh duk lma kat hspital...

Sy due 9/11, dah selamat deliver baby semalam 30/10 sakit yg kerap setiap 10 minit duration dalam 1 atau 2 minit setiap kali kene , pergi je sis, sy pergi 2cm pun dah kene tahan esok terus bersalin

sis kalau dh sakit sangat², contoh contraction 3 kali dalam masa 10min, dh boleh pergi hosp sis. 2cm kdg² tk lama bukaan dia. mcm sy pagi 2cm, pukul 4 pgi tu dh 4cm. boleh track contraction guna apps dia.

4y ago

contraction timer sis

Dh buka jln 2cm tu x lama msti akn buka lgi jln.. kdg xde turun tanda pn chek dh buka jln mcm kakak sy pert mngeras je xde tnda chek2 tngok dh 4cm sb sis pert dh sakit sgt tu better prgi ke hsptl..

4y ago

Sis pn dh due date tu.. so dh ke hsptl Lom sis.??

sya rasa sis memang nak bersalin hari ini baby dah nak kluar tu... tapi kalau sya kne tggu lendir wrna coklat bru saya pi hospital then smpai sna ngam2 baby kluar tsk smpai setngah jam...😊

4y ago

ya sis kang sya tngah tahan sakit tapi blum kluar darah biasa nya kalau kluar darah sudah baby da nak kluar tinggal teran shja..

Macam sya haritu sis.. Mmg sakit sgt dah tapi bukaan bru 1cm..doktor suruh balik.. Pagi esok pergi hospital lagi sbb tak tahan sakit.. Doktor tahan kat wad..

sis sma due dete dgn sya sis dh bersalin ke sy xde tanda2 nk bersalin lg cuma kuar lendir putih je xrsa sgt pn...semoga dipermudahkan segalanya

4y ago

semoga dipermudahkan bersalin nti aamiin

Anak first kebanyakan sakit 16 jam ke atas sblm bersalin..so kalau dh stengah hari tahan sakit saya rasa dh boleh pegi hospital dh..

4y ago

Better pergi hospital sis. Klo ank sulong ni x boleh expect. Sy dulu 2cm jgk. Staff nurse smpai bsing. Skli 10cm.hmpir bersalin dalam toilet.

Better sis pergi hosp . Saya rasa tuu sakit contraction . Sakit takboleh nak cakap sekejap 5 minit dia dtg sakit tuu .

4y ago

awak ada buat tracker tak contraction time ni? install apps contraction.so awak akan lebih tau waktu contraction