Baby jaundice

Hi mom, ada tips macam mana nak turun kan kuning anak? Hari ke 10, kuning anak atas 200 lagi. Risau semua ada.

10 Balas

kalau dah hari ke 10 ni better stop dulu susu badan bagi susu formula setiap 2jam . Ank sy susah betul nk turun kuning last nurse suruh stop susu badan sbb mgkin berlawan dgn kuning dia lepas bagi susu formula setiap 2jam baru kuning turun klau tak penat laa hari2 ulang2 kk dh pernah masuk wad sehari tetap kuning xturun banyak 😌 nanti kuning dh turun sepenuhnya boleh laa bagi susu badan balik

Sy da hari ke 26, still bby kuning lg. Hri ni 8.5,next week dtg KK lg. Kire ni da prolog jaudies da, last week da amek drh ngn urine. Xpe,kuning ni normal,organ bby bru nk mmbntuk dgn sempurna. Jgn rsau,susukn bby ikut demand bby,pastikan bby slalu berak & kencing

Kalau saya seminggu still kuning terus topup susu formula. Cepat kuning turun. Memang doc suggest teruskan susu ibu walaupun ada terms jaundice breastfeeding. Tapi penat lah kita nak ulang klinik tiap hari. So topup fm kejap je turun then sambung bf balik

tips trun kuning ni make sure dy berak dan kencing dgn kerap je. so kerapkan jugak bg susu. x kesah pon susu bdn ke formula jnji dy kuat mnum je utk bykkan mmbuang. xpayah pon ikut petua2 merepek

Awak try bagi susu formula tapi kena bagi sharp setiap 2 jam. Biar dia kerap berak sbb kuning akan keluar daripada najis.. Anak saya alhamdillilah dari 8.9 turun jadi 3.3 lepas beberapa hari.

saya mandikan air daun dan batabg belimbing, seblah ptg pula bg mandi air kayu sepang ada jual kt seisei.. check up ke 3 dh bebas kuning .

Bgi susu sekerap yg mungkin dan bgi mndi air cap badak

keep breastfeed supaya bilibirun keluar melalui najis.

awak try topup dengan susu formula “karihome”