Keperluan penting

Mohon sesiapa sharekan apaa barang² yang penting yang patot kita beli untuk bersalin?? Untuk ibu and baby.. maaf iyaa bertanya sebab saya first pregnant jadi taktahu patot beli apaa.. kang beli² banyak membazir pulok

2 Balas

mommy,- pakai yg sedia ada je pon boleh. yg penting beli maternity pad byk2. pantyliner. pad biasa. disposable panties utk pakai masa dkt hospital nnti. atleast kalau bocor, terus buang je. x perlu nk basuh2. bengkung (zap boleh tali boleh zip boleh. tapi kalau czer x guna pon benda ni) baby - baju pampers minyak telon bby cot mitten and booties swaddle barut 5 6 helai sabun mandi cotton bud carseat stroller besen buat mndi bby,( lagi mudah dari guna bby tub, sbb bby tub tu besar. nnti anak dh msuk 3 4m, masukkn dlm singki je mndi, sbb dh susah nak control dia nnti sbb makin lasak, risiko terlepas tu tinggi. ) changing mat, napkin, cotton ball (utk bersih kn tali pusat nanti) pam susu, botol susu standby, susu fm pek kecik standby (kekdg mommy punya susu bdn keluar lambat, ade org lps berurut bru keluar susu, so dlm masa nak tunggu susu keluar tu boleh bagi fm dulu utk elakkan bby lapar, tapi xboleh bwk pegi hospital tau) wet tissue( beli 2 3 brand, sbb xtau bby alah dgn yg mana satu kan. nak elok beli brand pureen, apple crumble, or offspring) nipple sheild and nipple puller ( kalau ada mslh inverted nipple) towel baby 3 helai. tungku baby.

1y ago

baju baby boleh beli size 0 to 3 or 0 to 6. besar sikit xpa.. anak sye keluar je dh 3kg. pakai bju size nb sebulan je. lps tu kena beli baru semua sekali sbb x muat dh. mcm balut nangka nengok nyee 🤣 dh la musim2 panas nii. kesian pulakk.

Sabun mandi, bedak and shampoo xperlu untuk baby.. beli olive oil pure untuk buang daki2 baby..