MAKAN PEDAS

Hi mmy² smue. Spe kat sini mase mgdung kuat makan pedas? Sy dlu sblom mgdung x kuat sngat mkn pdas.. Mase mgdung ni kuat plk mkn pedas. Klau x pedas x ade slare nk mkn hishh.. X ade mslah ke kat bby klau slalu sngat mkn pedas?

36 Balas

Sy suka makan pedas.. Ok jer. Alhamdulillah. Tp ank first tu sy kena sembelit sampai buasir huhuhu.. Sbb tak tahu cara penjagaan semasa hamil. Ank seterusnya dah tak ade masalah sembelit dan buasir sbb byk kan makan sayur hijau dgn air masak byk2.

Sama kita... Saya pada asal memang tak makan pedas, pedas sikit pon tak boleh sebab jenis perut tak tahan pedas... Masa mengandung anak no 2, nak makan mesti kena pedas... Kalau tak takda selera nak makan...

Saya mmg kuat makan pedas sblm pregnant and skrg tgah pregnant pun.. Kata org tua2 kurg kan pedas.. Sy pn xpasti knp.. Tp sy tetap makan jee pedas tp bkn Hari2 laa.. Sbb skrg tgah kurg kan pedas slow slow..

sblm pregnant mmg sya suka mkn pedas... masa pregnant ni pon suka pedas, tp xboleh sbb jd pedih ulu hati... mybe dia depends on individual kot smaada boleh consume pedas or x...

Sy kurangkan pedas lepas masa pregnant sbb org tua sy pesan petua org tua2 nanti anak lahir kulit merah mengelupas not sure betul ka tidak tapi just berjaga jaga 😌

sy pn kuat mkn pds..tp bila dh prgnt sy dh kurgkn..tkut nti mslh lain plak..makan agak2 sis..sbb kite bkn mkn utk diri sdri lg..kite mkn utk 1 nyawa lain..

5y ago

Tu lh kdang tkut gk.. Dh cme kwal tpi bile x pdas x ade slre lgsung nk mkn

Boleh je mkn pedas...tp utk ibu pregnen senang kene pedih ulu hati...sakit jgk nk menahan pedih ulu hati...boleh terjaga masa tgh tidor...boleh stress

slama hamil sy suka sngat mkn yg pedas2 tp apabila tringin sngat je baru sy mkn sbb kalo mkn slalu nnt x elok tuk diri sndiri & baby 😊

Jangan pedas extreme selalu. Kalau pedas biasa2 tu should be okay. I dulu pregnant pun suka pedas, week 38 belasah samyang lagi

sy sblom preggy kuat mkn pedas msa preggy kuat mkn pedas .bby oky je cuma kuning je tinggi sbb bby lahir kecik