Baby minum air masak 6 bulan ke atas

Hi mmy semua. Anak sy dh 2 minggu start makan. Sy nak tanya macam mana mmy semua bg bby minum air masak. Pakai cawan biasa ke? Atau suap guna sudu dulu.. Dan macm mana nk manage bila nak bg anak minum air masak. Adakah sewaktu makan shj.. thanks in advance #bantusharing #firstmom

8 Balas

6 bulan guna cawan biasa 7 bulan guna straw pendek dgn cawan biasa 8 bulan guna botol straw dan kadang-kadang cawan biasa. Sbb anak masih bawah 1 tahun dan keutamaannya ialah susu, saya beri anak minum air kosong slps makan. Masa 6 ke 7 bulan saya isi air 1 ke 2oz je. Banyaknya dia keluarkan balik. Takpe dia belajar. 8bulan hingga 9 bulan sekarang, ikut dia demand minum. Tp botol straw tu sikit je isipadu. Kadang dia minum separuh (buat main juga, dia keluarkan balik), kadang suku. Minimum saya bg 3 kali hisap straw je. Dinner smlm dia tak nak isap straw. It is OK.

Boleh guna mana2 cara yg anak selesa sis.. try n error.. guna sudu blh, guna sippy cup, guna botol straw, guna cawan.. amoun tu try sikit² dulu sbb akan ada anak yg dia luak balik.. xpa tu normal..teruskan bg sikit² je nt.. ikut bulan mkin byk dia akan mnum

Anak saya 6 bulan saya ajar pakai cawan dengan baby bottle yg ada straw. 6 bulan saya bg tiap kali lps makan sebab baby 6 bulan takboleh minum air masak yang terlalu byk 1-2oz should be okay 😊

mula2 dlu sy bg pakai sudu .lepas tu dlm ms yg sm try ajar anak pkai sippy cup.. nnti dia dh slalu pegang cawan tu dah pndai lg senang nk bg dia minum air..mg dpmudahkan segalanya..aamiin

Bagi dalam botol sis. Bila dia makan gilirkan minum air kosong sikit supaya dia biasa dgn air. Nanti dah pandai minum air baru tukar sippy cup

awak boleh bg baby minum melalui sippy cup. bila dia selalu pgg sippy lama2 nnt baby pandai minum air masak sendiri awak☺️

pakai sippy cup