MGTT Apa persediaan sebelum minum air gula ? Kalau taknak sangkut 😅 #firstmom #firstbaby #ingi

Jom share

18 Balas

masa saya aritu, dalam sebulan sebelum minum air gula, dah start jaga makan. kurangkan makan nasi, manis2, kerap exercise. 2 minggu sebelum tinggal terus air manis, buah2 dan kuih, tukar beras perang, roti wholemeal, kerap exercise dan banyakkan makan peria dan bendi. alhamdulillah pass result mgtt. kandungan sebelum ni sangkut. kandungan kali ni alhamdulillah. boleh cuba tapi kalau ada sejarah keluarga susah sikit nk lepas. dan tak jamin 100%. itu usaha saya buat. 😅😅

2y ago

Terima kasih sharing. Saya bulan 11 nanti minum air gula. Minta2 pass. Anak first haritu pass. Anak kedua minta2 sama . Aamiin

Sy klau nk minum air gula, sy akn mkn mlm awl, kul 6 lbh cm tu... Lpas tu sy akn mnum air masak je bnyk2... Memg kita kena puasa, tp mnum air masak xpe... Sy buat cm tu bila time nk mnum air gula...insya Allah x lekat, klau culas minum air masak, memg bacaan gula x cantik.... Nk2 minum air gula y pertama masa awl pregnent, klau lekat kencing manis ke, memg letih ulang alik p klinik smpai la dkt proses ank nk lhir nnt

Kalau sy, sehari sebelum mnum air gula tu sy mnum air masak je spanjang hari pastu tk mkan benda manis atau mnum air manis. Sebelum pkul 10 tu sy bnykkan mkan buah2, mcm epal hijau ke jambu batu ke pastu sy mnum lemon suam. Alhamdulillah tak sangkut, tpi next week kena mnum air gula jugak ni 🥲

2y ago

saya pun next week minum air gula.. sbb umur lebih 25 tahun even tanpa risiko.. kalau dak mmg selamat dah.. hehe .. tq for suggestion.

klau sjrah parents ade kncing mnis memg xley kate ape la, just bnyakkn mnum air msak je la smpai la pgi nk mnum air gula tu.. mse mnum tu skli nfas je la jgn telan sikit², klau telan sikit² kang trmunth pulak dh kne rpeat mnum air gula balik..

2y ago

oh boleh minum jugak.. saya ingat suruh puasa tu xboleh minum n makan langsung 🤭

kurangkn minuman mnis, mknan mnis2 yg viral2 mcm cocktail timba bagai tu... bnyk mnum air ksong je... tapi kalau mmg ada keturunan kncing mnis x tahu lah nk bg tips mcm mna😅

mne blh kita tentukan xnk sangkut gdm atau tak, minum air gula baru tahu jwapanya tp selalunya ikot sejarah dlm keluarga ada kencing manis xmustahil time pregnant akn timbul

2 minggu sblm mgtt da control segala yg manis dan kawal amount nasi apa2 karbo. Alhamdulillah da 3x ngandung gitula xpernah sangkut.

Sebelum puasa minum air putih banyak. Ibu hamil mesti cepat lapar so hari sebelum boleh je makan kerap tapi elak benda yang manis sangat

kalau saya seminggu sebelum minum air gula, saya cut gula. saya minum air barli hari2 sampai la malam before kena puasa tu.

2minggu @ seminggu sebelum dah kena kurgkan manis.. Mcm sy aritu sy minum air lemon je.. G klinik pun bwk air lemon siap2