"Bersama Suami" Di Awal Kehamilan

Hi. Minta pendapat semua. Saya sekarang berada di fasa awal kehamilan. Baru 6 minggu. Soalan saya, boleh ke awal kehamilan ni kita "bersama suami"? Kalau tak boleh, bila waktu yang boleh ya? Selepas minggu berapa?

16 Balas

Sy prnh kguguran,mntk nasiht nurse dia ckp xde mslh kalau nk brsama.tp nk elak dri bnda brulang lg baik nya brsama smggu skli je,n jgn buang dlm,n jgn gns2😂 .ikut atas diri masing2, sy cuma brhti2 ... Alhamdulillah Allah lindungi smpai skunk dh nk msuk 5bulan dh , Tu pon suami Masih brjaga2 bla brsma...

4y ago

Pg tadi ada keluar ketulan sedikit mcm drh beku tp skit jew..lps tu smpai skrg xda kua drh beku tu..just spotting cklat skit2..sya xda pengalaman keguguran sbb tu x taw risau jugak..tp sya bru lg p hspital selasa mlm tu msa spotting hari kedua dh p risau kn lps blik mlm tu masih lg klua tp cmpur drh merah+ coklat x byk pown skit pg td jew klua ketulan drh beku skit..skrg nie mkn ubt yg hspital bg folid acid n zincofer kk bg..lega sikit sis ckp mcm tu risau jugak ada jugak rsa mcm sengugut nk period tu tp skit jew xda lh kuat sgt skit..

Mgkin ikut atas bdn masing2..mcm sye, dari awal pregnant smpi nk tgu hari bersalin dh nih, mmg kerap bersama suami..seminggu tuh 4-5 kali jgk..alhamdulillah semua okayh baby xde masalah..n xde kluar any brown or red spot..cuma dh hujung2 nk bersalin nih je yg lpas bersama rasa sakit mcm braxton hicks tuh..

Ikut badan masing2 sis.. masa sy first trimester dulu ada bersama suami.. lepas tu dpt seminggu brown spotting.. satu keje pulak kene jumpe dr and suspect miscarriage.. tapi nasib baik spotting tu hilang lepas seminggu.. now tggu mase nk bersalin

Ikut nasihat doktor. Doktor lebih tau keadaan rahim dan kedudukan janin sis. Saya checkup masa baby 7minggu dlm kandungan, doktor kata tak boleh bersama sbb risiko pendarahan. Jadi kena elakkan. Ikut nasihat doktor ye 😊

Kalau dah ada spotting tu, better sis jgn bersama lagi, rileks dulu, bila dah stabil, dah takda spotting bersama semula, tapi jgn ganas2 ye, and jgn angkat bende berat. Take care😘

ikut badan sis..sy dr awal pregnant bersama suami alhamdulillah xde mslh...sis boleh cuba kalau ade bleeding ke apa better stop..kalau x berani boleh tunggu masuk 2nd trimester...

4y ago

mana2 je sis asalkan ada bleeding.. cuba la dulu slow2..

InsyaAllah Tak Ada masalah... Buat secara perlahan..Jangan stress n kasar...kalau bleeding better stop... Atau nk lebih kepastian boleh Tanya doktor ketika appointment

Tak digalakkan. Sebab rahim perempuan berbeza . Ade yg kuat ade yg x berapa kuat. Kalau x berapa kuat boleh mnyebabkan bleeding dn keguguran

saya 1st trimester tk berani and husb sendiri ckp, aftr 2nd trimester baru bersama. but slowly. badan memasing

Seeloknya tgu lps 4buln.. sbb rahim kte xtaw kuat atau x mse awal2 ni... bncgkn dgn psgn. Supaya die paham..