cyst

Minggu dpn ada checkup utk tgk ukuran cyst, jk ukuran tak berubah dr 11cm kena operate , kandungan sy dh nk masuk 3 bln, jangkaan doktor operate bl dh masuk trismeter ke 2 , kmungkinan bila dh 4 bln hamil kena operate...ada tak mammy mcm sy, kena buang cyst..blh share pengalaman apa yg berlaku slps operate...bgm dgn baby ... Kawan2 sy smua tak setuju sy operate , dr pengalaman mrk sendiri ...bl operate cyst dibuang...kandungan akan gugur ...dan mula darah kuar spt period ... buntu sy skg ni... Checkup dgn klinik swasta...dok swasta kata tak perlu operate sbb nanti kandungan akan gugur , tapi dok kerajaan nak operate ... Blh kongsi pengalaman tak dan waktu kandungan brp dh mula operate

6 Balas

Sy de mcm awk tp tk besr... 8w dlm 2.5cm..pstu cek 12w naik 3.5cm....pastu scan lgi 18w kne g klinik pkr dah 4.5cm kali 5.5cm....smpai 28w kne scan kira 6bulan ann alhamdulillah cyts dah tk nmpk sbb bby membsr dgn baik skli.. 28w dah 1.1kg...skrg sy 31w 6d.......mmg kne sabr.. Doc kt cyts sy cuma kantung air.. Msa 18w de tnya nk opret ke pantau.. Sy mintk pantau... Dan saya amal kn jus delima dan jg makn... Meggei2 jgn mkn.. Burger... Mkn sebulan skli tkppe jgn kerp.. Dn pki positive msa tuh... Kalo sy mtk opret jgk sakit sy.. Ank frist opret msih berbeks.. Ank br 9buln sy hamil lg ni ha tkot plk annn.. Pki pnjng msa tu.. Alhamdulillah tkde.. Cuma bby bsr sikit... Doc kata sy nya jnis kantung air je akn kcut...

4y ago

Ye paham.... Pki positive... Lau doc kata dia cuma kantung air jgn risau bole mngecut

Saya ada kiri dan kanan , 30.3 ni kena jumpa pakar scan cyst , takot membesar .. last scan bln 2 klinik ibu anak ... 2point++ cm tu .. tapi ad nurse kata , law oprate mase dah 4bulan lebih , ibu kene kental , nurse tu sendiri ad cyst 12cm , dia oprates , baby selamat ... saya harap cyst tak membesar aamiin .. Risau bila membesar , jika dia pecah dlm perut .. lagi risiko kuman lain ...

11cm tu bsr cyst,,kalau dia blh mengecut xperlu lah operate..tp kalau xoperate buang cyst tu ade effect..try awk tanya doc swasta awk & kawan2 awk tu..xpe ke if cyst tetap ada & semakin membesar??confirm baby awk akn selamat?fikir baik2,sy harap cyst awk blh mengecut.

kalau boleh jangan la operate tapi cobe la amalkan minyak zaitun dan jaga makan no fast foof makanan ibu roti pon jangan makan pantang ye harap menjadi saya alhmdulilah dah tiada dulu doc kata 8cm alhmdulilah dah hilang ayam pon jgn makan bnyak ye

hi awak. Jadi ke operate buang cyst 3 tahun lalu? sebab saya ada cyst sebesar 11cm juga 🥺. Saya tak operate..

mmng kalau sis melebihi 5cm kena operate . sy ada juga time preggy tp tak sampai 5cm