cyst & pregnant

Hi mummies semua.. ada sesiapa yg sma mcm sy tak..scan detect cyst & pregnant at the same time?sy dh 7mggu pregnant..fyi,cyst sy jenis yg bkn ada air,bendalir,drh kotor tu..tapi cyst yg ada serpihan rambut+kuku..etc atau lebih dikenali as dermoid cyst.. jln pnyelesaian adalah operate.. cyst ni tidak blh kecut..ada tak mummies yg dh lepas atau ada pengalaman operate cyst msa pregnnt ni?

13 Balas

sy plak lps bersalin 11hb 8 mggu lps...Dop ckp ade fibriod 6x6cm.... Time bersalin aritu doc xdpt buang skli friod tu..Sbb pdarahan byk...So doc juz kuarkan kn bby jer..Alhamdulillah baby slmt n sht ..Cume perut buncit mcm ngandung 5bln lps bsalin...Mgkin sbb friod tu....Doc ckp lps brsalin friod akn kecut..Nnati 3 bln nk kene p scan blik...Hrp kcut lh.Klau x kene bedah buang lg skli ...Ujian buat ku...

Masa 6w doktor kata sy ada fibroid 7cm dkt pintu rahim.... Pegi scan klinik lain masa tu 8w doktor tu kata xda faibroid...., muskil juga masa tu.... G lain tempat mmg xda fibroid tu.... So 2 doktor kata xda, sorang kata ada.... Tanda Tanya juga ni Dan bimbang

Sy mse mse pregnant ank sulong, de cyst. Doc x buang. Mse bersalin, sy terpaksa emergency czer sebab demam. Doc buang terus mse tu. Mse bersalin tu cyst sy sebesar 10cm x10cm. Alhamdulillah ank pn dh 4thn 8bln dh.

4y ago

Besar cyst tue ye...ada tak simptom2 sepanjang hamil sis sakit belah kanan or kiri ...atau cyst ada berpintal..sbb sy ada cyst juga

saya dha pergi checkup semalam. baby saya dha 23weeks dha and doct kata tk boleh operation . risiko katanyaaa em takut saya sampai susah nak tidur asyik fikir je. 5cm cyst saya

Yap, sy operate mase 20 mggu prgnnt. Tp sy pnya 5kg cyst jenis cecair. Alhamdulillah sy selamat operate. Baby sy pon selmt lahir scra normal 😊

5y ago

in Sha allah .. tq ya 😉

X silap sy nnti once awak dh trimester doktor akan advice utk operate buang cyst.. jgn tkt..cz kak angkat sy pn cm gitu.. bby ok n cyst pn blh buang

Saya pun detect ade cyst bila nak scan baby 5 minggu tapi cyst saya besar 7cm , doc suggest buang sebab takut nanti dia pecah atau terbelit , 🥺

sy fibroid 2x2 kata dr x ganggu jg..cuma pantauan dr takut mbesar dan mganggu pbesaran janin

sama ... dermoid or teratoma cyst. .. sy dh Mula risau bila masuk 14wks

3y ago

sakit tak?

saya dah 14w risauunyaa.. 7cm++ jenis dermoid...belom oprett

3y ago

samaaa tp sy punya lg besar 10cm