Mengandung di usia muda

Mind to share apa yang saya perlu buat di awal kemahilan sy ... I am 16'y.o and already get married Apa yg perlu saya buat ?? Saya sedikit gugup kerana ni pertama Kali saya hamil

Mengandung di usia muda
13 Balas

Alhamdulillah. 1st cari & beli asid folic. yg appeton pon okay. mahal sikit lah. dlm rm50 lebih utk 90 biji. makan tiap hari jgn skip. ingt 1st day tarikh period. nnti doktor tanya. so kt sini doc akn assume brpa minggu kandungan awk & tarikh jangka bersalin. kalau ada duit lebih,blh ke klinik swasta utk double cek awk pregnant. kt sini pon doc akn bg thu usia kandungan awk. dlm 3/4 minggu cmtu. kalau awk duduk area selangor/kuala lumpur, kena booking buat appointment melalui quemed. kira betul² tarikh kandungan awk sebelum cecah 12minggu mesti kena buat buku pink ya. lpas tu,just ikut apa yg misi suruh buat. check up bulanan di kk ialah timbang berat badan,cek air kencing,cek darah(kt lengan) utk 1st time buka buku,jumpa misi, consult dgn misi & doctor. nnti dia akan bg vitamin. asid folic utk 1st trimester. so mkn je tiap hari. good luck on your pregnancy. jangan stress2 or sedih2 sgt. hormones biasanya xtsabil. perlukan sokongan suami ya.😘

Bila tahu pregnant, first sekali pergi ke klinik (lagi mudah swasta sebb boleh walk in je) untuk sahkan kehamilan /scan 2d. Harga scan bawah 100 . Cakapje kat doctor yg awak clueless lagi sebb masih muda and first prengnancy. Then, doctor akan bagi tips or nasihat. Kalau nak tanya apa2 tanya je, sebb kita bayar sesi consultation dia. Masa nak bagi ubat, biasa doc akan tanya dah consume folic acid ke belum, jawab je belum and dia akan bagi sekali dgn arahan makan. Folic acid tu ubat pil untuk perkembangan baby (boleh je search dalam ni or website). Semoga dimudahkan urusan 🤍

2y ago

Kalau masa scan tak nampak kantung or janin, tunggu dalam 2minggu -1bulan lagi

alhamdulillah tahniah dik. takpa jangan risau pergi ja klinik kesihatan atau swasta boleh bertanya dengan nurse & doktor kat sana apa yang perlu buat. biasanya kena scan dulu la based on pengalaman akak. then nurse akan bagi date bila masa untuk buka buku pink. ni kalau pergi klinik kesihatan la. kalau swasta akak tak pasti pula prosedurnya macam mana sebab akak check dari awal di klinik kesihatan ja. apapun jaga diri, jaga kesihatan, jangan angkat atau buat kerja berat. semoga adik & kandungan sihat selalu ya 😊

MashaAllah tahniah sis😍. 1st sekali bertenang,berita gembira sgt ni. boleh pegi ke klinik dulu untuk kepastian dan doc boleh check dan explain. nanti doc akan bagi vitamin apa yg perlu dan macamna cara kita jaga kesihatan dan kehamilan. Semoga dipermudahkan urusan awak dan semoga awak dan baby sihat selalu❤️

sye baby first jugak.tp sbb awk bawah umur ade risk skit.baby premature. hati2 buat kerja jgn terlalu lasak. sbb rahim awk tk terlalu matang utk terima.semua bergantung pada ibunyalah klu awk kuat inshaAllah anak awk kuat.

Sokongan suami dan keluarga sangat penting sepanjang tempoh kehamilan. Dapatkan pengesahan kehamilan di klinik dan jaga kesihatan diri terutamanya dari segi pemakanan dan emosi. Tahniah 🥰

2y ago

sama sama insyaallah tq bg semangat 🤗

sy kawin masa umur 14 thn...umur 15 thn dah ada anak😊skrg anak sulung sy dah berumur 18 thn n sy umur 33 thn🥰...nasip baik,time buka buku pink nurse tak marah

alhamdulillah syukur rezeki awak awal 🥰 saya pun now umur 16 tapi belum ada rezeki pernah gugur sekali😊 . insyaallah kita rancang tuhan menentukan 🥰

Alhamdulillah dik.. Rezeki awk dpt zuriat awal.. Jaga baby baik2 ye.. Doakan akak dpt baby jgk tau🤲

2y ago

amin ....

inshaAllah xde ape saye 1st tau pregnant umur 14 🥰 now umir 20 pregnant ank ke3 mrh masuk group ws saye lah

2y ago

ya alhamdulillah best sbnrnya wlau mmg gugup ni td pun bru buka buku pink https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2023 💟 Copy & share bg ramai yg join group 0 sbb baru buat masuk group ni & pm admin ( saya ) blh kite share story 😍