Mengidam makanan?

Mengidam bagi wanita hamil pada usia kandungan keberapa selalunya?

23 Balas

Tak tentu dia ikut je nk dtg bila. Sy byk mengidam masa awal trimester hujung2 fasa loya muntah dan fasa baru2 habis fasa loya sbb masa tu baru dtg selera mkn. Mengidam ni dia mcm bila dia dtg tu tiba2 je teringat dlm kepala otak pastu xboleh lupa asyik teringat je. Nak tu mcm nak sgt2. Lps tu bila dh dpt ckup la sekali buat lepas ngidam dia akan ok sendiri. So akan dtg klu ada ke xde ke bnda/mknn tu pun dia mcm dh x kisah dh. haa gitu. Kadang sampai xdpt tidur dok teringat sbb teringin sgt2 nak mkn mknn tu. Kadang sampai rasa terlalu sedih sbb xdpt

Soalan ni best! I mengidam dari awal sampai beranak hahahaha. Tak tau la. Mungkin laki manjakan sangat kot masa mengandung so apa yg di mintak alhamdulillah semua dipenuhi. Adoiiii. Paling kelakar, i duduk kl. tiba2 tengah malam i kejut husband, bgtau nak makan asam pedas melaka! Esok pagi lepas subuh terus pi melaka 😂 kdg2 mengidam ni lain org lain timing/ weeks mengidam tu. Ada yg tak mengidam lansung tau. Yang mengidam pelik2 nak bau petrol/ makan sabun tu hah jangan dilayankan sangat 🤣🤣

Sy langsung x ada mengidam apa2. Kwn2 ajak jumpa siap tanya byk kali sy mengidam nk makan apa2, sy ckp mmg x ada mengidam, janji dpt makan. Alahan pula teruk. Mmg mengadap loya muntah sahaja lah sampai beranak. Rupa2nye, suami sy yg mengidam. Ada 1 hari tu die ajak g pasar mlm sbb die kata nk beli kuih yg di bungkus dgn daun pisang. Lpastu die tapau semua jenis lepat pisang, lepat labu, lepat apa ntah lagi, tepung bungkus lah... Sy tgk sy yg loya tekak. Hahaha. Kenangan kenangan.

Mengidam dgn terasa nk makan tu lain tau. Dua2 pernah rasa. Bila saya mengidam tu dia mcm unexpected sgt apa yg saya nak, very specific & ashik teringat je. Terasa nk makan tuu lebih kpd sy ngengada nk suami bawak 🤣 Saya hujung second trimester baru rasa ngidam. Bila ngidam tu tak banyak pun, terasa nk makan tu yg mcm2 itu ini semua nak tp tak dpt pun tak sedih mana hehe

sy dlu mngidam mknn yg xsuka..pdhl sblm ni MMG xsuka mkn..mse mngdung tringin pizza smpy 4kping mknnyer...smpy skrg suka mkn🤣🤣pstu mkn kmbing..yg pling xthan nk cool blog tp yg kt klna jya..umah kt puchong ad je..suami psing jauh g smla bli...pstu bile ingt blk..sy ckp kt dia .knpa xtipu je ckp bli kt klna jya.. bkn tahu pown😂😂😂

Saya dah 9w takda lagi ngidam. Teringin nak makan tu ja banyak dan kerap. Ni tetiba teringin Kieda Crepe. Kemain jauhh makanan yg saya teringin. Saya di Selangor, Kieda crepe di Penang nuu.. naya betul 🤣 Husband dah beli crepe kedai lain pun still tak satisfied. Saya nak Kieda Crepe juga! Adakah ini dinamakan mengidam? 😂

Saya baru 6w. Tp Buat masa skrg saya xde la ngidam. Cuma suami layan kan bila saya teringin apa2 sbb sy alahan. Bila Tgk je mknn ada yg mmg terus xnak n xleh telan. So ckp je nak mkn apa, dia akan usaha cari sbb dah sah2 apa yg saya nak tu je sy boleh telan wpon in the end luah jgk balik 😅

sy da 36w takde rasa ngidam pape pun 😂. tgk org mengidam mcm best je. sy takde. sy siap tak lalu mkn lg ada. sbb till now da 36w pun masih muntah2x walaupun tak teruk mcm 1st trimester

tak semua org pregnant ada ngidam sis . so tak tentu . sama jugak mcm sickness . tak semua ada mabuk loya mual tu . tak boleh nak ckp bila nk kena bila nak ngidam tu .

Tak sama setiap org. So far sy dah 35w xde rasa mengidam ke apa.. biasa je.. apa yg sy lalu, sy makan. Tak lalu hold dulu Cuma kalau dapat makAn tu rasa dia heaven.