Jaundice

Memang jaundice takkan dapat dielakkan ke bila baby baru lahir? Or ade cara2 yang boleh prevent jaundice in newborns?

30 Balas

Belajar drp pengalaman mmbr2.. Dorg ckp rajin2 minum susu kambing.. La ni sy pown ngah amlkn susu kambing.. Hrp baby xde jaundice la nnt

4y ago

Sy masa mengandung pun setiap hari minum susu kambing tanpa sehari pun miss. Tapi masa lahir baby masih tetap kena kuning. Cuma bacaan kuning dia tak terlalu tinggi. Sy rasa masa pregnant dulu walaupun hari2 minum susu kambing tapi ada jugak makan fast food juga salah satu punca anak jaundis. Kandungan MSG dalam fast food kan tinggi. Jadi kalau betul2 nak elakkan anak dari kena jaundis lepas lahir..belaja tahan diri dari makan makanan segera, makanan yg dimasak dikedai2. Sebab yang pasti semua akan letak MSG dalam masakan diorang untuk bagi sedap makanan yg dijual. Adalah lebih baik masak sendiri makanan yg nak dimakan setiap hari. Sekurang2nya kita tau apa yg kita letak dalam setiap masakan kita. Itu cuma pendapat dan nasihat sy jela

My baby takde kuning. Maybe sebab darah saya jenis B+. Masa pregnant jugak minum susu kambing plus makan kurma.

4y ago

Susu kambing juna sis. Fynjamal punya brand.

Kakak saya pernah bgi tahu, minum jus buah delima.. ank kedua dia ada jaundice jga tpi 2 hari sja sudah ok..

Ank Sya xda kna jaundis bila lahir,bab Sya amalkan minum air madu asli time pregy.

Sy drh O, alhamdulillah ank sy xkene kuning,da dkt nk brsalin sy mkn anggur hitam...

4y ago

terima kasih sis

ank sy xkna jaundice even sy drh O+ ,sy consume mnyk kelapa dara ibu 😊

Ada doc bagitau.. Ibu yg ada gdm selalu nya baby akan kena kuning. Betul ke??

4y ago

Sy gdm baby sy tak kuning.

Sy suami isteri darah A. Alhamdulillah anak xkne lgsg jaundice..

4y ago

Hah same. Laki bini darah A. Anak tak kuning

Sy pun nak tahu jgk 😅 due march ni

ank sy xkna kuning lngsung