Check Bukaan

Memang check bukaan perlu masukkan jari 'seluk'? Ada tak cara lain yang lebih mudah dan tak sakit serta kurang kesan sampingan. Selepas seluk tu,memang rasa sakit sikit sampai ke pinggang? Keesokan hari, bleeding sikit. Sedangkan sebelum seluk, okey je. Apakah tips untuk elak sakit dan bleeding selepas check bukaan? Rasa serik dan malu. 🥺😭 #SeriusTanya

25 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Hi. Saya first mom, and baru deliver in last January. Pengalaman saya, to be honest saya memang takut sangat kena seluk. Mostly time doctor nak seluk saya mesti panic and keras kejung badan. But alhamdulillah dapat doctor yang baik2 and doctor akan remind untuk relaks kan badan and chill je. Plus saya mmg akan ckp dekat doctor2 tu bfore seluk yang saya takut and minta doctor buat slow2. If awak takut and keraskan badan, lagi lambat process tu nk settle. Alhamdulillah tak sakit sangat pun if awak relaks. Plus lf bersalin normal, after bersalin pun dorang akan seluk untuk check part dalam tu. Aaa ni benda paling seram. But alhamdulillah semua tak sakit mcm yang saya imagine. Cuma paling senak time doctor seluk tu bukaan saya dh 8cm. Tak sakit pun, cuma senak. Or maybe tak rasa sakit sebab contraction kuat sangat 1. Relaks kan badan and doa banyak2. 2. Inform your doctor untuk buat slow2 so that dia aware yang you takut or tak biasa. You can do it sis 💪🏼💪🏼

Baca lagi
2w ago

Tak sakit pun cuma rasa senak2 sikit la. Tapi mmg seram lan kan bila fikir dh jahit2 nk seluk knp pula kang tercabut jahitan 😅 tapi tu la seluk sebab nk check jahitan dalam tu okay ke tak. Sama la saya pula first mom and first baby, lepas balik hospital tu mmg nk duduk pun sakit, lama gila nk baik, bila tnya2 orang ckp sminggu or sebulan dh baik. Saya dh hbis pantang pun tk baik2, still sakit bawah tu, bila pegi check mmg btl terbuka sikit jahitan 😭 hahaha tapi alhamdulillah doctor ckp tk perlu jahit. Dia boleh baik sendiri, just kena rendam dengan air garam. Alhamdulillah skrg dh baik dah ✨

Tgk atas org nk check jgak..🥲 kalau boleh cam kita ni tk de rasa sakit jer dia buat😮‍💨..mgkin kena relaks kan otot bawah..kalau kita tkut mgkin otot bawah tu keras tu yg buat lg sakit..tp kalau dpt yg jenis rodok mcm jakun tu payh la..masalah nya yg rodok tu bkn laki popuan tp ganas nya hmmm🥲mmg tk de cara lain gitu jer..kita pon terpaksa redha🥺

Baca lagi

takde cara lain awk nak elak, mmg itulah wajib buat bila nak bersalin cuma bezanya doc yg buat tu cara mcm mana, dapat yg kasar-kasar mmg sakitlah. sya first time check dengan doc cina lelaki, malu mmg malu, sakit tu tak sakit sangat cuma rasa dia tekan ke dalam sangat. pape pun goodluck, relaks dan jangan takut sangat sbb check bukaan tu sekejap je.

Baca lagi

saja nk share cerita.. bersalin emergency czer tahun lepas.. bab seluk tu teringat masa doc nk pecah kan ketuban.. dia tarik ketepi kita punya bawah tu sampai sy menjerit 😭.. bukaan stay 1cm tpi baby dh lemas n makan najis sendiri dah.. doc punya tarik ketepi kebawah tu.. uiii yaiii.. serik!! doc pulak muka tak puas hati je.. sebaik pompuan yg bt

Baca lagi

saya induce masa check bukaan mmg nauzubillah sakit sangat, lepas je seluk terus bleeding.. bab malu tu faham semua orang akan malu but percayalah dorang tk heran pun dengan kita punya tu sebab dah macam jenis dorang tengok.. tips untuk elak sakit kita kena kuat 😃

Baca lagi

memang tu je caranya. kalau tak nak, and belum masa nak bersalin, boleh decline cervical check. takat ni saya kena seluk tak pernah sakit lagi. cuba relax-kan badan, tarik nafas panjang hembus panjang masa dia seluk. and atas skill doktor/nurse yg buat tu juga kut.

Seluk2 ni la paling buat saya trauma. First time kena seluk saya terkejut and jerit sebab sakit sangat. Siap merayu kt dr tu tolong lah berenti. Hahaha. Bila bukaan dah besar, seluk tu makin tak sakit sangat sbb contraction lagi sakit 🤣 you got this momma

mohon izin tt, saya baru 20w tapi banyak perkara bermain difikiran. lama ke proses tu? curious nak tahu macam mana diorang tahu berapa cm dengan hanya seluk jari tu? memang kena prepare mental la kan.

4w ago

nak check bukaan tu bukan sekali belajar je dah pandai dah tahu buka berapa cm ya sis tanpa nama yg bertanya tu 😅 sedangkan doktor praktikal pun terkial² nak agak kira dah buka bpe cm sampai 2 3 kali seluk untuk kepastian. bukan seluk masuk guna 2 jari semata ya tapi satu tangan tu masuk sekali untuk cari pintu rahim. tak sama macam suami yg masukkan jari je (kalau sis ingat spt foreplay). bahaya seluk tanpa ilmu

Selalunya seluk bg saya tak sakit. Tp ada beberapa kali dr lain buat eh sakit pulak. Rasanya ikut orang yg check tu jugak kot. Mybe ada yg practical so dia seluk dan seluk dan seluk lagi untuk cari berapa cm bukaan

sebenarnya seluk tu bergantung dgn doktor yg periksa , sebab masa sy besalin ank pertama , tak sakit pun masa kena seluk utk cek bukaan ,maybe doktor periksa awak tu kasar sangt tngn smua doktor x sama