Waktu tidur baby

Mcm mne ye nk normalkan wktu tido baby. Baby sy 5bln pukul 3/4/5 pg bru tido. Dia tak nngis tp lebih kepada nk bermain. Esoknya akan bangun dlm pukul 10.30 pg - 12tghari. Tido ptg anggaran 4 jam utk 2 kali tido. Pukul 8mlm -10mlm tido dan lepas tu dia dh start tak boleh tido dah. Boleh bg tip ataupun cadangkan ap perlu sy lakukan supaya tido anak sy jd normal.

1 Balas

pelik patutnya baby dalam umur tu dah tidur through the night. masuk je pukul 8 malam tu masukkan dia dekat tempat biasa dia tidur tu contoh mcm baby cot ke katil dia ke kalau boleh dalam bilik, senang cakap buatkan ruang tidur dia and stick pada tempat tu sahaja setiap kali masuk pkul 8 malam. kemudian, buka la lullaby kalau ada and tutup lampu. pintu bilik tutup, sunyi kan dan malap kan ruang tidur dia. tukar kan pampers, selesa kan dia, susukan. stick pada routine yang sama nanti lama lama dia akan tau itu waktu tidur dia, bila masuk je pukul 8 malam dia akan tidur. lagi satu, esok pagi jangan biar dia bangun lewat. buat routine jugak, contoh nak dia bangun setiap kali pkul 8 atau 9 pagi so masuk je pkul 8 atau 9 pagi tu kejutkan dia. mesti dia akan bangun. senang cakap bangun awal , tidur pun awal itu cara saya la