baby 7bln6hari suka nangis bila nak tidurkan

mcm mna mama nk cntrol perasaan mrh bila bby menangis yeaaa…😓 kdang terksar dgn bby tnpa sngaja#firstbaby

7 Balas

mungkin akak lambat tidur kan dy jd dy overtired jd dy menangis. akak check balik sepatut nye baby umur2 berapa perlukan berapa jam tidur berapa jam berjaga. lepastu sesuaikan dgn rutin hidup akak. should be kalau jaga jam bjaga anak, bg susu ikut demand dy, anak akan okey. takpe kak terkasar dgn baby. improve yourself. learn to know your own limit. kalau dah rse tak tahan mintak tolong org lain dulu. takde mak yg perfect kak.. cara sy, sy azamkan diri nak berubah. mula2 try seminggu xnk pukul anak, lama2 sebulan, lama2 skrg setakat cubit or gigit geram je. lempang apa semua dah takde alhamdulillah.. tp kalau terlepas geram ada la jugak tp dah tak kerap mcm dulu. you are not alone kak ❤️ we try together ye

Anak sy dri umur 3bulan smpai skrg 8bulan, mcm tu la pe'el nyaa xkira tdo siang or mlm.. kdg bila penat dan emosi trganggu, mmg kena marah lah dia, pastu kita yg sedih.. tpi bila emosi elok, mmg sy akan pujuk peluk2 dia, zikir smbil dodoi2 dia.. harap sis mmpu brtenang, percayalah bukan anak sis sorang begitu, anak sy pun mcm tu 😅.. keep strong mommy!

baby biase laa dye tak tahu nak cakap ape yg dye nak menagis je.try sapu minyak urut perut .klu tak mau jalan gak ajar pakai buaian tapi jgn sellu kang nak gi mane mane susah lak .anak sye ade mase mase meragam gak nak tido buaian last pilihan .nyeyak tido.

banyak kan bersabar jgn emosi biasa lh bby kdg2 cm tu nti ok lh tu sabar jelah itu lh gelaran sorg ibu hRus kena kuat dan sabar 😊

pas mandi urut badan baby.... letak minyak johnson yg warna unggu.. bedtime oil.. tgk nanti sedap dia tdo

tarik nafas lepas tu fikir balik kita punya ibu dulu pun meghadapi masalah ini. U will feel better sis

Mintak tolong husband pulak jagakan. Stay away from baby & tenangkan emosi dulu