alahan ketika mengandung

mcm mn ya nk hilangkn alahan mngndung ya ? x boleh mkn x boleh bau bwg . kesian husband nk mkn air tgn kite xdpt , bg pencerahan please #firstmom #firstbaby #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

45 Balas

Saya dalam hari nak brsalin anak ke-4. Mengandungkan yg pertama dgn yg sekarang ni teruk alahan. Memang tk boleh masak langsung yg ni. 2,3 bulan pertama jgk banyak gantung kuali. Suami memang dah paham. masa ngandung yg sulung, awal2 tk boleh bau goreng2 auto muntah. inshaa Allah masuk trimester kedua 4 ke 5 bulan ke atas baru ok.

Alahan tak boleh nak hilangkan, kalau makan ubat tahan muntah pon, kita still akan mual. Biasa lah hormon tu, takpe tahan je sampai semester 2 (dalam minggu ke-15+ hilang lah kot macam saya). Kalau kesian dekat suami, terpaksa lah kita kepit hidung and pakai mask mulut tu time masak 🥴 so far tu jelah saya buat selama alahan.

Normal sis.. sy pun semnggu tu kdg sekali je masak.. kdg tak masak langsung sbb tak tahan bau goreng2 kat dapur.. suami akan paham.. kalau tak paham terangkan.. Kdg masuk trimester kedua bru hilang sikit alahan, kdg ada yg bwk smpai ke beranak.. Cuba pakai face mask time masuk dapur.. kalau sama jugak, harap bersabar..

Tk boleh bau bawang ok lgi wak,saya tk boleh bau makanan langsung awal ii pregnant tu..bau org masakk pun tk boleh terus muntah..😭menjauh dri suami sbb ade je benda rasa tk kena mcm tu..mnyk angin 24jam ditangan tkleh renggang elak mual..utk jaga kesihatan baby & diri..sy makan buah mcm oren ke apa yg bervitamin 😞

takda cara nak hilangkan alahan awak .. sy dari awal preggy smpai 5 bulan tak boleh masak n tak boleh bau minyak , tumis2 dan org masak . suami tapaw makan dekat luar dan sy pulak cuma boleh makan buah n biskut je . alhamdulillah lps 5 bulan da boleh masak dan takde alahan bau lagi .

Sy alahan mmg xblh masuk dapur.. alah tu dari ptg bw ke malam.. mkn ubat veloxcin.. masuk drip lg.. mmg mcm tu lah org mengandung. Lain badan lain perjalanannya sis.. kena jgk try n error apa yg sis blh ngan xblh.. sabar ya.. dugaan kita bw "malaikat kecil" dlm rahim ni..

Sy 2bulan gk alahan. Xblh nk masak. Beli mkn kt lua je.. Msuk ke 4buln dh OK rajin masak je skrg nie. Kdg tu rajin buat kek, roti jala, kuih ketayap, bubur pulut hitam. Mcm2 la skrg rajin nk msk. Insha Allah suami mommies msti faham alahan Ibu prggy nie.

xde cara sis. makan asam tak jalan. telan pil veloxin pun tak jalan. terbaring je. berat badan drop. saya sampai resign sebab alahan teruk. tugas masak memang serah pada husband atau beli. masuk trimester kedua baru bertenaga dan boleh memasak semula.

x da cara sis😑... sis jgn skip makan tahu..jaga badan..makan dlm quantiti sikit....sy hari tu bau goreng telur pun rasa nk muntah... tapi. masuk 16weeks tu alahan hilang sikit2... masuk 17weeks++ x da alahan...

Saya semenjak prgnant 12week ni memang jarang masak,saya masak lauk yg di idam ataupun makan mee segera saja...Bau minyak goreng,ayam goreng dan bwg merah memang x boleh masuk 😷..Haaa,kalau org lain masak,dapat pulak tekak terima 😅.