Selera Makan

Mcm mana ibu2 hadap situasi ni. Bfore ni saya ok ja makan mual2 kurang sekarang dh start mual2 selera kurang tengok makanan ada rasa mual. 7 weeks

16 Balas

Sy pun sama. Masalah ni sy juga sedang struggle. Turun berat badan saya sis. Apa yg saya buat, make sure makan awal. Mcm sy lps bangun pagi, blm loya lg, sy terus pegi makan. Sbb bila perut kosong, loya makin teruk dan muntah. Then saya tau bila malam, loya sy teruk. Jd sy mkn malam awal. Tp klu muntah juga, sy makan balik bila perut ready. Pastu tgok jenis makanan yg sesuai dgn perut sis. Mcm sy mkn roti okay so mkn jela roti. Kadang cereal la, buah la.. Xpa lah janji makan. Protein boleh ganti telur. Karb boleh ganti roti gandum. Pastu sy juga akan berusaha utk buang angin so at least mual tu berkurang skit. Atau buang lah apa2 asal buang, muntah angin ke, sendawa ke, kentut ke, buang air besar ke, semua tu membantu bg saya sis 😁

Masa sy 5 hingga 6 weeks memang mual loya sgt. Alah pd nasi dan lauk pauk. Jd sy tpksa mkn mcm ketiau sup, mihun tomyam, laksa, laksam, coco crunch, buah, roti, biskut and laen2. Tp kalau Western food bkn maen selera hahaha. Ble masuk 7 weeks alhamdulillah alahan pd nasi and lauk pauk dah kurang. Boleh mkn tp x boleh byk. Sikit2. Tuh pun dah lega sgt.

Bila rasa mual n tak nak makan, tu lagi buat kita bertambah mual n muntah angin. Sebab bila tak ada makanan, acid akan bertambah dalam badan. Better kerap makan tp dalam kadar yg sikit. Kunyah la buah2 ke. Tp jangan makan nak dekat2 tidur sbb ibu hamil lambat hadam makanan. Tak pasal2 muntah2 tgh malam.

saya pun gituu..tapi paksa juga makan sebab kalau tak makan nanti lapar n angin..saya cuba tips masak nasi lembik2 n makan masa masih panas..baru boleh masuk tekak ni..kalau tak, memang biskut roti je makan tapi tak kenyang..

saya pun macam tu mual teruk , sakit kepala , tak bole dekat dengan suami , yang paling parahnya tengok muka dia terus muntah, dekat dengan dia terus muntah , tak bole bau suami , siapa pernah kena macam ni ? 😭😭

4y ago

saya baru 8 weeks nak masuk 9 weeks da , morning sickness teruk

Saya dah 10 minggu, rasa mual lagi pada nasi dan lauk pauk. Lagi2 makanan bersantan, loya tekak saya nak mkan 😖😖 makan buah je tekak saya rasa ok, sampai hari ni nafsu mkn tak ada

4y ago

sama la..saya selera nasik putih, kicap dgn ayam/ikan goreng je.. malam hanya makan buah dgn minum susu

Same goes to me . Sometime x boleh bau orang masak-ii ni dtg terus angin nk muntah . Skrg ni pon mkn 3 suap je pastu x nk dah sbb nk muntah 😭

normal sis.. sy pn mula ade jenis mknn yg xbleh mkn ble msk 8wk..sblm tu ok je..

Normal tu sis. Klu mual gantikan dgn buah2 mcm epal @ jambu yg byk serat

Sama lah..sya pon mcm tu skrg..lau nak mkn kne ad pedas2 bru selera nk mkn..