Merancang.

Mcm mana cara utk merancang utk tempoh yg lama.

4 Balas

1) merancang sendiri: dptkan kerjasama suami sepenuhnya. fahamkan suami betul2 knp nak kena jarakkan, kenapa itu kenapa ini. nak bersama kena diluar waktu subur & sebaiknya buang luar. 2) merancang guna alat (kondom/iucd/depo/implanon/pil): kena disiplin & masih kena bersama menggunakan teknik double protection (cth: pakai kondom & bersama diluar waktu subur/makan pil & bersama kena pakai kondom). apapun kena bincang bersama suami isteri & sepakat utk tujuan yg sama. sbb kalau satu pihak nak & pihak lg satu taknak/taktau/tak bekerjasama, amatlah payah. moga dipermudahkan.

2y ago

merancang guna alat (pil/suntik depo/iucd/implan) ni kena tgk kesesuaian badan. cth pil, ada yg amek di kk ok. ada yg tak. kena beli brand lain di farmasi. kena try & error. nak mula makan waktu bila, kena tanya nurse. nurse mesti ada pernah tanya nk merancang mcm mana kan? ok dah boleh tanya balik. nanti mereka cadang. effect kt tiap badan pun berbeza. ada yg ok, ada yg tak. sbb tu kena cuba dulu. cuma makan pil kena sgt disiplin. takleh tinggal sehari pun & kalau nak bersama, dicadangkan guna kondom/bersama diluar waktu subur. utk double protection

mcm sy merancang sndri .tp husben kena sm2 bg kerjasama tuk make sure bila merancng xde yg sngkut tuk pregnant dlm ms yg terdekat lepas bersalin ..pape pn komunikasi husben dan wife sgt2 penting dlm tuk merancng ni ..bila ada kerjasama baru blh merancng dgn baik tuk tempoh yg lama..mg dpmudahkan segalanya .aamiin

lepas bsama terus bangun. basuh korek2😆 jarak 6tahun.

kalau saya rancang sendiri

2y ago

sy pon nk rancang sendiri. tapi takut terbabas plak. brapa lama dapat bertahan tu